4 bankanställda häktade

avTobias Österberg

NYHETER

Den stora knarkhärvan i Göteborg sväller. Narkotikaaffärerna ska ha omsatt miljontals kronor och kan ha involverat penningtvätt på bankkontor.

Flera av de tio anhållna ligamedlemmarna uppges dessutom vara släkt.

Åklagaren Thomas Ahlstrand begärde på onsdagen fyra av de sammanlagt tio som anhållits i knarkhärvan häktade. De misstänks för grovt narkotikabrott.

”Miljonbelopp”

En av de anhållna släpptes under eftermiddagen. Vad som ska hända med de övriga fem i knarkligan, där flera är släkt med varandra, bestämmer åklagaren senare.

Polisen började efter en längre tids spaning nysta upp knarkhärvan på måndagen, då de första misstänkta greps. Under tisdagen greps ytterligare ett antal personer, bland annat två bankanställda – en man och en kvinna – som misstänks för penninghäleri eller medhjälp till penninghäleri.

– En av dem, mannen, är kusin till den huvudmisstänkte i knarkhärvan, säger Erik Blomstrand, tillförordnad chef för länskriminalens narkotikarotel i Göteborg.

Och nu visar det sig också att narkotikahandeln varit betydligt mer omfattande än vad som först kom fram. När polisen i tisdags nödtorftigt berättade om tillslagen sades att ”flera hundra tusen kronor” hade beslagtagits .

– Det är mer än så, det rör sig om miljonbelopp, säger Erik Blomstrand.

Hundratals kunder

Vid de husrannsakningar som gjordes mot flera bankkontor i Göteborg hittades stora summor pengar i bankfack med kopplingar till de misstänkta. Polisen tror att pengarna kommer från knarkhandeln och att de har hanterats av de två gripna banktjänstemännen.

Har de placerat pengarna och medverkat till att försöka tvätta knarkpengar rena?

– Om inte annat så har de tagit hand om pengarna, säger Erik Blomstrand.

Enligt honom är de två banktjänstemännen ”vanliga” anställda utan ledande befattningar. Polis och åklagare vill inte avslöja vilken bank eller vilka bankkontor det gäller. I flera medier utpekas SEB:s kontor vid Munkebäcks torg i östra Göteborg. Men SEB håller lika tyst som polisen.

Polisen gjorde även tillslag på andra adresser än bankkontor i måndags. Då togs cannabis och ett stort antal ecstasytabletter i beslag.

Polisen misstänker att knarkligan har flera hundra kunder, varav ”väldigt många” ska ha identifierats.