Våldsvåg drabbar musiker i Mexiko

NYHETER

Nio artister har dödats under det senaste året

Foto: Det senaste offret Trumpteraren Jose Luis Aquino är det senaste offret i en våg av våldsdåd som drabbat musiker i Mexico.

Trumpetaren Jose Luis Aquino, 33, är det senaste offret i en våg av våldsbrott som drabbat Mexiko under året.

Nio kända artister har hittats mördade, tre bara den senaste veckan.

Foto: Populär sångare Ett fan håller upp en skivomslag till den mördade sångaren Sergio Gomez populära grupp K-Paz de la Sierra. Gomez hittades mördad och torterad tidigare i veckan.

Polisen tror att musikerna fallit offer för den organiserade brottsligheten. Polisen känner inte till motiven, men flera av offren har enlgit nyhetsbyrån AP kopplingar till en musikscen som kallas Narcocorrido. Banden och artister som tillhör den påstås skriva sånger som oftast handlar om den våldsamma droghandeln i gränstrakterna mellan Mexiko och USA.

”En god person”

Men sångaren i Aquinos band ”Los Conde”, Francisco Conde, säger till AP att trumpetaren var en fridsam, gift tvåbarnspappa.

– Han var en god person som aldrig slogs med någon. Han rökte inte och använde inte knark.

I torsdags hittades han mördad i staden Oaxaca i södra Mexiko. Han hade en plastpåse trädd över huvudet och var bunden till händer och fötter. Enligt polisen hade trumpetaren torterats till döds.

Tidigare offer

Tidigare i veckan hittades Sergio Gomez, sångare i den populära gruppen K-Paz de la Sierra, sargade kropp vid en motorväg. Även Gomez uppges ha blivit torterad. Och i gränstrakterna mot Texas hittades sångaren Zayda Pena ihjälskjuten.

Tidigare under året har soloartisten Valentin Elizalde, Javier Morales Gomez från gruppen Los Implacables del Norte och fyra medlemmar i bandet Banda Fugaz fallit offer för liknande våldsdåd.