Livstid för polismördare

NYHETER

Sköt ihjäl polismannen Fredrik Widén i Nyköping

Den 55-årige man som i somras sköt ihjäl polismannen Fredrik Widén i Nyköping dömdes på tisdagen av Nyköpings tingsrätt till livstids fängelse för mord.

Domstolen gick helt på kammaråklagare Pär Anderssons linje och dömde mannen till lagens strängaste straff för de brott han åtalats för: mord, försök till mord, olaga hot och grovt vapenbrott.

Mannen ska betala 199 000 kronor i skadestånd till de drabbade och deras anhöriga.

Precis som åklagaren och experterna i Socialstyrelsens rättsliga råd anser tingsrätten att mannen är tillräckligt psykiskt frisk för att kunna dömas till fängelse.

Inte nödvärn

Kammaråklagare Pär Andersson är mycket nöjd med domen.

– Domslutet var väntat. Domen är välformulerad och gedigen. Tingsrätten har lämnat klargörande argument när det gäller såväl uppsåtet som påföljden, säger han till TT.

Tingsrätten anser inte att 55-åringen var i en nödvärnssituation när han avlossade skotten mot poliserna. Enligt domstolen måste mannen ha förstått att skottsalvorna kunde vara dödande. Han anses därför med uppsåt ha skjutit ihjäl Fredrik Widén och skadat hans kollega.

"Att angripa polis på det sätt den tilltalade gjort är att angripa demokratin och rättsstaten. Även om den tilltalade till följd av sin psykiska störning kan ha haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, är omständigheterna sådana att straffet skall bestämmas till fängelse på livstid", står det att läsa i domen.

Träffad av sju skott

Polismannen Fredrik Widén skulle tillsammans med några kollegor den 20 juni hämta den psykiskt instabile 55-åringen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. När de närmade sig mannen i hans bostad i centrala Nyköping sköt han flera skott mot poliserna.

Widén träffades av sju skott och avled omedelbart. Även poliskollegan Per-Erik Eriksson träffades av skott från 55-åringens pistol och blev skadad i armen.

55-åringen greps samma dag och har varit frihetsberövad sedan dess.

Tidigare dömd för dråp

I mannens lägenhet hittade över tusen skarpa patroner, böcker och tidningar om vapen samt en pärm med kartläggning av olika myndighetspersoner.

55-åringen är sedan tidigare känd av polisen och psykiatrin. För 13 år sedan dömdes han till tio års fängelse för dråp och försök till dråp sedan han knivdödat en man på en krog i Nyköping. I samband med den händelsen skadades också två andra personer allvarligt.

Tingsrätten tog den tidigare dråpdomen i beaktande när man skulle avgöra lämpligt straff för polismordet.

"Den tilltalade döms nu för andra gången för uppsåtligt dödande. Han har visat såväl hänsynslöshet som råhet när han avlossade minst sju skott mot Fredrik Widén, varav tre bakifrån och fyra framifrån vid sidan av skyddsvästens skyddsplåt. Tingsrätten delar åklagarens uppfattning att detta närmast var att likna vid en avrättning", står det att läsa i domen.