Omvärlden fördömer mordet

NYHETER

FN:s säkerhetsråd: Freden hotas

Fördömanden av mordet på Benazir Bhutto strömmade in från omvärlden på torsdagen.

På torsdagskvällen fördömde FN:s säkerhetsråd enhälligt mordet och kallade det en ”förkastlig handling som hotar den internationella stabiliteten och säkerheten”.

USA:s president George W Bush avbröt sin julledighet efter nyheten om Bhuttos död.

– USA fördömer starkt detta fega dåd utfört av extremister i syfte att underminera demokratin i Pakistan. De som utfört detta dåd måste ställas inför rätta, sa Bush på en extrainsatt presskonferens från sin ranch i Texas.

Han uppmanade också den pakistanska befolkningen att fortsätta sin kamp för demokrati för att hylla minnet av Bhutto.

Varnade för terrorism

Det ryska utrikesdepartementet fördömde också snabbt mordet och varnade för att terrorismen i Pakistan nu riskerar att sprida sig i landet.

– Vi fördömer starkt det här terrordådet och vi hoppas att den pakistanska ledningen klarar av att vidta nödvändiga åtgärder för att garantera stabiliteten i landet, sade det ryska utrikesdepartementets talesman Michail Kamynin.

På ett extrainkallat möte under torsdagen fördömde FN:s säkerhetsråd enhälligt attentatet.

Säkerhetsrådet kallade mordet för ett hot mot den internationella stabiliteten och säkerheten.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde mordet skarpt.

– Det här är en attack mot stabiliteten i Pakistan och landets demokratiprocess. Jag fördömer starkt det fega dådet, sa han på torsdagskvällen enligt AP.

”Stor chock”

Storbritanniens premiärminister Gordon uttryckte ”stor chock” över nyheten om mordet i den förra brittiska kolonin.

– Mina tankar går till hennes familj och hennes anhängare. Hon riskerade allt i hennes försök att införa demokrati i Pakistan och dödades av människor som är rädda för demokrati, sa Brown i ett uttalande till Sky News.

Fördömanden kom också från Pakistans grannländer.

– Jag är djupt bedrövad, djupt plågad över att denna vår modiga syster, denna stora dotter av den muslimska världen, inte längre finns med oss, hälsade Hamid Karzai, president i grannlandet Afghanistan, enligt AFP.