Kom tillbaka - och föll

NYHETER

Benazir Bhutto kämpade för demokrati i Pakistan

Hon levde i exil i åtta år.

När Benazir Bhutto återvände till sitt hemland för att kämpa för demokratin dödades hon med skott i nacken och i bröstet.

Den pakistanska politikern och oppositionsledaren blev 54 år.

Efter att ha utbildats på Oxforduniversitetet i England återvände den 24-åriga Benazir Bhutto till sitt hemland 1977. Hon planerade att arbeta utomlands, men bara två veckor efter hemkomsten fick hon uppleva avrättningen av sin far, premiärminster Zulfikar Ali Bhutto.

Hon valde då att arbeta i sin fars anda av politiskt aktivism och 1988 ledde hon sitt parti Pakistan People’s Party (PPP) till seger. Vid 35 års ålder blev Benazir Bhutto premiärminister som första kvinna i ett muslimskt land.

Tvingades fly

Missnöjet med Bhutto ökade dock i hemlandet bland annat efter att en del människor tyckte att hon inte infriade sina vallöften. Hon avsattes 1993, kom tillbaka till makten 1997 och förlorade den igen samma år. Missnöjet ökade och Bhutto tvingades fly till Storbritannien och Förenade arabemiraten efter korruptionsanklagelser mot både sig själv och sin man.

Efter åtta år återvände den pakistanska oppositionsledaren till sitt hemland, och genast började attackerna. Vid välkomstparaden använde sig en självmordsbombare av en bebis för att locka till sig Bhutto. En livvakt anade oråd och Bhutto kom undan. Babyn, som hade laddningar fästade vid den lilla kroppen sprängdes till döds tillsammans med bombaren och över 150 människor.

Näst mest inflytelserik

Oppostitionsledaren slutade aldrig kämpa mot militärstyret i landet. Efter att hon återvänt sattes hon en period i husarrest för att hindra en planerad protestprocession från Lahore till Islamabad.

Demokratikämpen blev tidigare i år utsedd till världens andra mest inflytelserika kvinna av internetsajten msn. I motiveringen angavs att Bhutto fick utnämningen på grund av sitt arbete i PPP, och för att hon är den enda kvinna som blivit vald till premiärminister i en muslimsk nation. Två gånger.

Dödande explosion

Torsdagen den 27 december 2007 utsattes ett möte där Bhutto talade på för ännu ett attentat.

Den här gången dog upp mot 20 personer.

Däribland Benazir Bhutto.