En friad för mord på Hisingen

NYHETER

En 23-årig man som i tingsrätten dömdes till tio års fängelse för mordet på en 35-årig man på Ångpannegatan i Göteborg i januari har friats av hovrätten för västra Sverige. Samtidigt friades två män för skyddande av brottsling.

35-åringen mördades i en lokal tillhörande det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack. Enligt vittnen mördades mannen, som var tatuerare, sedan han uttalat sig kritiskt om en tatuering som en av männen i lokalen hade. Mannen slogs i huvudet med en kofot och knivstacks i buken. Därefter bars 35-åringen utomhus, där han lämnades på marken med neddragna byxor.

Saknas bevis

I sitt domskäl skriver hovrätten att det fanns ett tiotal personer i lokalen när tatueraren mördades, och att det saknas teknisk bevisning som binder 23-åringen till mordet.

– Jag kan bara konstatera att jag gör en annan värdering av bevisningen än hovrätten, säger kammaråklagaren Håkan Larsson.

Enligt hovrätten svarar tingsrättens domskäl ”inte alls upp mot de berättigade krav som ska ställas på en domstol när den redovisar sin granskning och analys av bevisningen i målet”. Hovrätten anser vidare att det är mycket förvånande att tingsrätten grundar sin fällande dom mot 23-åringen enbart på ett återtaget erkännande.

Strax efter mordet lämnade 23-åringen över sig själv till polisen och medgav att han stuckit 35-åringen. Detta erkännande tog han dock tillbaka i senare förhör. 23-åringen uppgav att anledningen till att han först erkänt mordet var att man inom organisationen kommit överens om att han skulle ta på sig skulden.

Riksåklagaren

Åklagaren kommer nu att lämna över ärendet till riksåklagaren som avgör om målet ska överklagas till Högsta domstolen (HD).

– Normalt sett är bevisfrågor ingenting som brukar föras upp till HD. Samtidigt är det en fråga hur man ska värdera ett erkännande i en utredning, så det skulle vara intressant att se hur HD ser på detta, säger åklagaren Håkan Larsson.

En 26-årig man dömdes i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård för mord. Hans dom överklagades inte och står därmed fast.

Amanda Johansson/TT