Stor läsartävling:

Publicerad:
Uppdaterad:

Punkt SE ger dig de bästa bak-tipsen

1 av 3

Utsökt smak och underbar form.

Punkt Se ger dig pepparkaks-tipsen. Och ger dig chansen att tävla med dina pepparkaksskapelser.

Så här bakar du både snyggt och gott, enligt Mattias Ljungberg.

Decembertider är lika med pepparkakstider för Mattias Ljungberg på Tössebageriet på Östermalm.

– Hjärtformade pepparkakor säljer bäst. De går också fortast att göra, säger han.

Värmer kryddorna i sirap

Bageriet arbetar med flera recept. Ett som ger tunna kakor, ett som ger tjocka och hållbara kakor och ett från 1920-talet som ger pepparkakor med mycket smak i

– Vi värmer kryddorna i sirap innan vi tillsätter övriga ingredienser. Då sätter sig smaken rejält, säger Mattias Ljungberg.

Gärna med rasp eller fil

Och efter gräddning ska kakorna göras snygga. Gärna med en rasp eller en fil.

– Hur noggrann du än är så kommer de att ändra form när de gräddas i ugnen. Så för att få det perfekta utseendet måste du ta bort ojämnheter i kanterna.

Sluta dega – baka & vinn

Jonas Andersson

Publicerad: