Satt häktad i över ett år – oskyldig

NYHETER

Friades från Landvetterrånet - nu begär han jätteskadestånd

Foto: Rånarna lämnade en fejkad bomb på plattan bredvid flygplanet efter att de rånat värdetransporten. Det gjorde att Landvetters flygplats fick spärras av i nio timmmar.”Bomben” visade sig sedan vara en påse mjöl, en antenn och en lampa.

34-åringen satt häktad i 13 månader, misstänkt för att ha varit med i värdetransportrånet mot Landvetters flygplats. I tingsrätten fälldes han, men hovrätten friade honom.

Nu begär han 700 000 kronor i skadestånd av staten.

Foto: Rånarna satte eld på två bilar längs sin flyktväg, och spred ut fotanglar för att sinka polisen.

Mannen greps 25 april 2006. Han misstänktes för grovt väpnat rån och flygplatssabotage eftersom polisen trodde att 34-åringen var inblandad i rånet mot en värdetransport på Landvetters flygplats 7 mars 2006.

Livet har kollapsat

25 maj i år fick så 34-åringen, som bor på Hisingen i Göteborg, tillbaka sin frihet av hovrätten, men under det året har mannens liv fullständigt kollapsat, enligt skadeståndskravet.

Där beskrivs hur 34-åringen förlorade sitt jobb, att hans flickvän gjorde slut med honom och alla hans vänner vände honom ryggen när det stod klart för dem att han var utpekad som rånare. Mannens två barn mobbades i skolan och han var avskuren från omvärlden i sin cell.

I skadeståndsanspråket berättar 34-åringens advokat om hur tiden i häktet varit fruktansvärt nedbrytande psykiskt. "Under slutskedet var X så nedbruten att han egentligen hade behövt psykisk vårdbehandling”, skriver advokaten.

Svåra psykiska problem

Den 2 mars i år dömdes mannen till sju års fängelse av tingsrätten. Då bröt han fullständigt ihop. Även sedan han blivit frigiven har 34-åringen haft svåra psykiska problem och tvingats uppsöka psykakuten.

Med hänvisning till hans psykiska problem, hans raserade tillvaro och hans långa tid som frihetsberövad gör 34-åringen därför anspråk på 700 000 kronor i skadestånd av staten.

Tidigare artiklar