KU-anmälan mot Reinfeldt - Stegö Chilò svarar inte på kritik

NYHETER

Stockholm

Trots massiv kritik från flera ledarskribenter i tidningarnas söndagsutgåvor och ledande moderater på lördagen vill inte Cecilia Stegö Chilò kommentera sitt ministerskap för TT.

Kulturminister Stegö Chilò ger heller inget besked om sin tidsplan i samband med presentationen av budgeten på måndagen. Hon vill inte svara på om hon kommer att framträda på ett möte i Publicistklubbens regi på måndagskvällen som planerat eller inte.

- Hon sitter upptagen med budgetarbete och har ingen möjlighet att kommentera det här. Jag inser att ni vill ha svar men det finns budgetarbete som är i slutfasen just nu, säger Carl Johan Swanson, kulturministerns pressekreterare, till TT.

När TT på lördagen pratade med 15 av 25 moderata distriktsordförande i landet var det bara en som självmant ville säga att Stegö Chiló kan sitta kvar.

Samtidigt kommer s-riksdagsledamoten Carina Hägg att lämna in en anmälan till konstitutionsutskottet (KU) mot statsminister Fredrik Reinfeldt på måndagen.

Hägg riktar in sig på rekryteringsprocessen av nya ministrar; "Vilka uppgifter har statsministern hämtat in och på vilket sätt har statsministern i övrigt försäkrat sig om tillräckliga upplysningar och kunskaper kring olika statsrådskandidater innan förordnanden skett?", frågar Hägg i sin anmälan som TT har tagit del av.

I Sveriges Radio Ekots lördagsintervju på lördagen sade Reinfeldt att han inte frågat Cecilia Stegö Chilò om hur länge sedan det var hon avlönade sin barnflicka svart och om det fanns en risk att hon skulle dras in i en rättsprocess.

- Riksdagen uppdrar åt statsministern att utse lämpliga statsråd och litar på att han gör de sonderingar och förfrågningar som behövs. Här är det uppenbart att han inte fullgjort den uppgiften. Han har inte ställt de naturliga följdfrågorna. Därmed blir det en konstitutionell fråga, säger Morgan Johansson, socialdemokratisk riksdagsledamot i KU, till Svenska Dagbladet.

TT