Kulturministern polisanmäls – igen

NYHETER

”Att anlita svart arbetskraft är olagligt och måste utredas av polis och åklagare”

Foto: Kulturminister Cecilia Stegö Chilò har tidigare polisanmälts för att hon under mer än 15 år inte betalat tv-licens.

Transportarbetareförbundet kommer att polisanmäla kulturminister Cecilia Stegö Chilò på måndag för att hon anlitat svart arbetskraft. Det beslutade förbundsledningen på söndagen, uppger fackförbundets ordförande Per Winberg för TT.

– Att anlita svart arbetskraft är olagligt och måste utredas av polis och åklagare. Det är min plikt att anmäla eftersom vi har arbetat mot svart arbetskraft. Vi gör detta för att seriösa företag inte ska berövas konkurrensfördelar. Hon har uppenbarligen åsidosatt detta under flera år, säger Per Winberg.

Cecilia Stegö Chilò har tidigare uppgett att hon använt svartanställda i hemmet både när hennes barn var små och längre fram.

Inte preskriberat?

Preskriptionstiden för att anlita svart arbetskraft är fem år. 1995 fick paret Stegö Chilò ett barn – och om Cecilia Stegö Chilòs egna uppgifter stämmer kan hon alltså ha avlönat svart hemhjälp under 2000-talet, då brottet i så fall inte är preskriberat.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade på lördagen att han inte visste huruvida Stegö Chilòs skattebrott i samband med svarta löner hunnit preskriberas eller ej.

Statsministern i Finland

Statsministern kom inte undan frågor om ministrar som inte betalar sin tv-licens på sitt första utlandsbesök som statsminister i Helsingfors. På frågan om han fortfarande har förtroende för kulturminister Cecilia Stegö Chilò och om hon kan sitta kvar svarade han:

– Jag har förtroende för alla mina ministrar.

Och det förtroendet skadas inte av om de skulle fällas i domstol?

– Jag har inte värderat det. De har ju vidgått sina fel och kommer att rätta till dem. Det tycker jag inte förändras av om man får betala ytterligare en avgift, säger Reinfeldt.

”Vill inte diskutera”

Det finns kraftig kritik också inom partiet mot kulturministern. Kommer du att ta hänsyn till den?

– Jag lyssnar naturligtvis alltid på partiet. Men jag vill inte här i Finland diskutera vilka diskussioner jag har med och om mina ministrar.

Samtidigt tror han att väljarnas fokus kommer att flyttas från skandaler kring ministrar till om hans regering kommer att leverera den politik man gick till val på och som ska upp till bevis för första gången på måndagen när den nya regeringen presenterar sin första budget.

Hans finländske kollega Matti Vanhanen hade en annan inställning till vad ministrar ska behöva tåla. Han anser det ”sårande och opassande” att ställa den typen av frågor till ministrarna eftersom det är självklart att de följer lagen.

Läs också

TT