Flygplan kraschade utanför Skånes sydkust

NYHETER

Tre svenskar saknas

Foto: I det här området tros planet ha kraschat.

Ett mindre privatflygplan befaras störtat i havet söder om Skåne.

Enligt sjöräddningen var alla tre ombord svenska medborgare.

Ett stort räddningspådrag sökte vid midnatt efter de tre svenskarna.

- Vi håller just nu på att leta och vi har förhoppningar om de ska vara vid liv, säger Håkan Busck vid Sjöräddningscentralen till aftonbladet.se vid midnatt.

Foto: Diamond DA 40.

Flygplanet, av sorten DA40, var på väg från Berlin till Sverige när det försvann cirka 20 distansminuter, eller drygt 3,5 mil, söder om Trelleborg. Larmet om haveriet kom strax efter klockan 21.

Den första rapporten som kom om olyckan bekräftade det värsta. Planet hade kraschat i havet - från 6 000 fot (cirka 2 000 meter). Enligt Flygtrafikledningen sjönk planet från 6000 fot till de att de kraschade i vattnet på bara några sekunder.

- Planet sjönk snabbt och okontrollerat, säger Britt Samuelsson, stabsmedlem på Flygräddningscentralen, till aftonbladet.se.

Vrakdelar hittades

Under kvällen hittade räddningshelikoptrar oljespill och vrakdelar i havet.

– Sökandet efter de ombord fortsätter, säger Annika Vestergård, biträdande flygledare vid Flygräddningscentralen, till TT.

Hon berättar att planet var på väg från Berlin till Borås men att de ombord fått reda på att det var dåligt väder i Boråstrakten. De valde i stället att flyga mot Sturup.

– De fick klart in mot Sturup och började sjunka. Då sjönk planet okontrollerat på radarn, säger Annika Vestergård.

Planet försvann cirka 20 distansminuter, eller drygt 3,5 mil, söder om Trelleborg.

Helikoptrar från Danmark, Tyskland och Sverige, ett plan från kustbevakningen samt flera räddningsbåtar finns i området för att hjälpa till i letandet.

- Vi tror och hoppas att vi ska finna överlevande. De är rätt så varmt i vattnet, säger Håkan Busck vid Sjöräddningscentralen till aftonbladet.se.

Planet är registrerat i Österrike.

Jörgen Källström, TT