Det är en riktig otursdag i dag

NYHETER

Kolla INTE almanackan i dag. Sätt dig INTE bakom ratten. Tag INGA som helst risker.

Och framför allt: läs INTE den här artikeln.

(För dig som ändå vågar: det är fredag – den 13.)

Foto: Eldfarlig dag Enligt statistik från Räddningsverket är det 1,4 procents större chans att det brinner fredag den 13 jämfört med andra fredagar.

Jodå, det går an att fnysa. Tycka att ”nu firar väl ändå skrockfullheten hysteriska triumfer”. Fredagen den 13 är väl som vilken dag som helst.

Det kan man kanske tro. Om man inte läst den hårresande statistiken.

Olycksdag

Just på fredagar med siffra 13 sker åtta procent fler olyckor, jämfört med helt vanliga mesiga fredagar. Gäller olyckor med bil och incidenter hemma. Allt enligt försäkringsbolaget If som finstuderat sina skadeanmälningar.

– Förvånar mig inte alls, säger Dan Stiwne, docent i klinisk psykologi vid Linköpings universitet.

– Det finns mycket föreställningar, skrock och magi runt just fredagen den 13 – och vi påverkas av våra föreställningar. När vi fruktar något byter vi kanske vanor för att försöka skydda oss. Men istället får det motsatt verkan, vi blir mera olycksbenägna den dagen.

För väninnorna och före detta arbetskamraterna Solveig Käll-Johansson,63, och Marianne Petersson,66, i Jönköping, är det olycksaliga datumet som ett rött skynke. En jämmerlig fredag den 13 – året var 1993 – fick båda sparken. Av skolminister Göran Persson.

Sparkad av Persson

– Låter som en skröna, men så var det. Dåvarande skolministern lade ner landets länsskolnämnder precis den dagen, bara här i Jönköping var vi 30 som miste jobbet, minns damerna.

– Så skämta ALDRIG om fredagen den 13:de! varnar Solveig och Marianne.

Fotnot: Försäkringsbolaget If har i sin statistik jämfört tio fredag den 13 med 70 vanliga fredagar.

Cirka var sjunde månad infaller en fredag på datumet 13.

Ebba von Essen