Royal varnar för våld vid högervinst

NYHETER

”Jag tror att han är farlig eftersom han har ökat våldet och brutaliteten i vårt land”

Nicolas Sarkozy och Segolene Royal.

PARIS

– Att välja Nicolas Sarkozy är ett farligt val.

Socialisternas presidentkandidat Ségolène Royal använde hårda ord när hon på fredagen varnade de franska väljarna för våldsutbrott om Sarkozy vinner valet.

Frankrikes näste president heter Nicolas Sarkozy. Åtminstone om man får tro opinionsmätningarna som gjorts efter onsdagskvällens direktsända debatt mellan honom och Ségolène Royal. Samtliga korar honom till vinnare, liksom opinionsmätningarna gjort de senaste månaderna.

Royal har under valrörelsen ställt sitt Frankrike där det ska råda ”social fred” mot Sarkozys, där man enligt henne ”ställer fransmännen mot varandra”. I fredags, timmarna innan den officiella valrörelsen avslutades, gick Royal till frontalangrepp på sin konkurrent och uppmanade de franska väljarna att ”öppna ögonen”.

– Jag tror att han är farlig eftersom han har ökat våldet och brutaliteten i vårt land, sade Royal till radiokanalen RTL.

På en direkt fråga om hon trodde att det kommer att bli våldsamheter om Sarkozy vinner valet svarade hon med ett rakt ”det tror jag”.

Detta är en uppfattning som också är utbredd i många av de problemförorter som var skådeplats för de stora upploppen 2005. Där är Royal favorit medan Sarkozy är många invånares främsta hatobjekt.

Sarkozy skakade dock av sig de senaste dagarnas allt hårdare angrepp från Royal med en axelryckning och talade om ”överdriva attacker”.

– Hon är inte på gott humör i dag. Det måste bero på opinionsmätningarna, sade han till radiokanalen Europe1.

Valrörelsen har handlat om stora och högst konkreta frågor som statsskulden, miljöhoten, skolan och arbetslösheten. Men mycket har ändå kretsat kring kandidaternas personligheter och deras förmåga, alternativt oförmåga, att styra landet.

Just Sarkozys rykte om sig att vara aggressiv och konfliktsökande har använts av hans motståndare som försökt utmåla honom som en fara för landet, inte minst sedan han röstfiskat i extremhögerns väljarkår.

Fakta: Valet och presidenten

De två presidentkandidater som i första valomgången 22 april fick flest röster – högerns Nicolas Sarkozy (31 procent) och socialisten Ségolène Royal (26) – möts på söndagen i en andra omgång. Vinnaren efterträder Jacques Chirac.

Mandatet är på fem år. Presidenten utnämner premiärminister, är högsta chef för militären och har ett avgörande inflytande på utrikespolitiken. Även vid valet av försvars- och utrikesminister har presidenten en avgörande roll.

Presidenten har också stora befogenheter om nationen är i fara, till exempel vid hot om krig. Han/hon kan även benåda dömda brottslingar.

Fakta: Frankrike

TT