Behandlar romer med Rohypnol

NYHETER

Läkaren i Lund menar att medlet är det enda som fungerar på romska patienter

I veckan kritiserade Socialstyrelsen en läkare i Lund för att han skriver ut för mycket beroendeframkallande medicin till sina patienter. Läkaren förklarar det med att Rohypnol är det enda som fungerar på hans många romska patienter.

Läkaren uppskattar att han har hundratalet romer som patienter och att sömnmedlet Flunitrazepam, som tidigare hette Rohypnol, är det enda som fungerar på romerna.

– Jag vet inte vad det är som gör det, men helt oberoende av varandra så tycker alla att de övriga medlen är helt verkningslösa, säger läkaren till Sydsvenska Dagbladet.

Genetisk orsak

Han tror orsaken är genetisk och har med hjälp av släktträd kommit fram till att romerna i Malmö och Lund ofta är släkt med varandra.

På frågan om han inte tycker forskningen är känslig och kontroversiell svarar han:

–Känsligt nej, mina kollegor känner mig och vet att jag inte manipulerar något. Det här är intressant och något man borde forska mycket mer om, tycker jag, säger han till Sydsvenskan.

Socialstyrelsen kritiserar läkaren på flera punkter. Särskilt allvarligt ser Socialstyrelsen på hans alltför generösa läkemedelsförskrivningar och långa sjukskrivningar. Socialstyrelsen anser att det bland läkarens patienter finns missbrukare som utnyttjar honom och att medel som han skrivit ut i vissa fall läckt ut på den illegala marknaden, påståenden som läkaren kallar ”lögn och bedrägeri”.

Svårt beroendeframkallande

Flunitrazepam används sparsamt inom svensk vård och är förbjudet i USA. Tom Palmstierna, sektionschef vid Beroendecentrum i Stockholm och forskare vid Karolinska institutet, beskriver Flunitrazepam som ett svårt beroendeframkallande medel. Han varnar för att frikostig utdelning av narkotiska preparat kan göra en utsatt grupp människors situation ännu värre.