Nyheter

Översvämningar dyrare än befarat

NYHETER

Skånska villaägare hårt drabbade

Catharina Frizdorf från Strövelstorp var en av alla skånska villaägaren som fick sina tomter förstörda under översvämningarna.
Catharina Frizdorf från Strövelstorp var en av alla skånska villaägaren som fick sina tomter förstörda under översvämningarna.

Sommarens översvämningar i Sydsverige ser ut att bli klart dyrare än befarat. Bara Länsförsäkringar Skåne räknar med ersättningar på 40 miljoner kronor. Även kommuner och stat får dryga kostnader - också för att minska framtida risker.

Totalnotan är långt ifrån klar. Försäkringsbolag, kommuner och statliga verk räknar för fullt och plussar ihop miljoner. Eksjö var en av de utsatta kommunerna.

– Bara våra egna personalkostnader passerar halvmiljonen. Till det kommer ersättningar till underentreprenörer som kallades in, säger räddningschefen Mikael Carlsson.

Han tillägger att det dessutom krävs insatser för att rensa vattendrag och därmed mildra följderna av framtida regnmängder.

Fem miljoner i akutinsatser

Katastrofdrabbade kommuner kan få statligt stöd om insatserna överstiger en viss summa. För Eksjös del är självrisken 470000 kronor och alltså redan överskriden. Grannkommunen Hultsfred, med självrisken 300000, förbereder också en räkning till Räddningsverket.

Men redan för egen del är Räddningsverket uppe i en kostnad på cirka fem miljoner för akutinsatserna när det var som värst och personal, länsor och pumpar sändes till sydsvenska kommuner.

Dyra insatser

Banverket fick stolpar och banvallar skadade och bedömer kostnaden till drygt 8,5 miljoner kronor.

– Där ingår även förstärkningsarbeten inför framtiden, säger Bodil Sonesson, informatör i södra regionen.

Redan under skyfallen räknade Vägverket i Skåne med insatser för 10 miljoner kronor. Den summan håller, uppger informatören Malin Bergkvist. Kostnaden gäller avspärrning, pumpning och lagning av vägar. Vid Landskrona uppstod till exempel ett hål i vägbanan på E6 och utanför Malmö skadades en del av vägbanken.

Villaägare hårdast drabbade

Men allra hårdast drabbades enskilda villaägare. Hans Frank, skadechef vid Länsförsäkringar Skåne med cirka 30 procent av marknaden, bedömde i det akuta skedet att hans kunder fått skador för 15 miljoner kronor. Men det visade sig vara kraftigt i underkant.

– I Skåne har vi skador för minst 40 miljoner och tiden för avfuktning och återställande av fastigheterna är minst sex månader, säger Frank till TT.

Han känner med de drabbade familjerna, som i flera fall tvingas tränga ihop sig månadsvis på övervåningen när både källare och markplan vattenskadats.

– Det kan tära på både humör och äktenskap, säger han.

Bakgrund: Allt regn på en gång

En hel månads nederbördsmängder på bara något dygn. Det var vad som drabbade stora delar av södra Sverige i somras.

Regneländet började i Småland i slutet av juni. Nivåerna steg i åar som Emån, Silverån och Svartån och i sjöar som hotade att svämma över. Mindre dammar brast och reningsverk riskerade att slås ut.

I Skåne var dygnet den 5–6 juli värst. Banvallar och vägar kollapsade, en kvinna omkom i sin bil i vattenmassorna, mängder av källare översvämmades.

Ett par dygn senare drabbades Småland åter av intensiva regn. Den här gången blev Gränna, Huskvarna och Tranås mest utsatta.

TT

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter