Oppositionen vinnare om det vore val i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

(m) tappar stöd – trots att Reinfeldt anses vara en skickligare regeringschef än Sahlin

Moderaterna tappar väljarstöd medan socialdemokraternas är oförändrat, visar senaste Sifoundersökningen.

Samtidigt svarar väljarna att Fredrik Reinfeldt är en skickligare regeringschef än Mona Sahlin skulle vara.

Oppositionen har ytterligare stärkt sin ställning sedan oktober, 54,4 procent mot 41,2 för regeringspartierna, enligt Sifomätningen som publicerades i tre morgontidningar på söndagen. Moderaterna och folkpartiet uppvisar både minussiffror i mätningen, men alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.

Så här fördelar sig stödet i november, med förändringen sedan förra mätningen inom parentes: v 4,9 (+0,6), s 42,8 (+/–0), mp 6,7 (+0,5), c 7,6 (+0,4), fp 7,5 (–0,9), m 21,1 (–1,6), kd 5,0 (+1,1) och övriga 4,4 (–0,1).

I mätningen frågade Sifo 1895 väljare vilket parti de skulle rösta på om vore val i dag.

När det gäller statsminister Fredrik Reinfeldt kontra s-ledaren Mona Sahlin är väljarna kluvna. Vem vill du sitta bredvid vid en fest, Reinfeldt eller Sahlin? frågade Skop tusen väljare i oktober/november. Samtidigt fick de svara på vem som är den skickligaste av de båda på att ledare regeringsarbetet.

Reinfeldt har utökat sitt övertag i kompetensligan sedan föregående mätning, rapporterar Skop. Drygt 63,1 procent säger nu att Reinfeldt är den skickligare, mot 36,9 som föredrar Sahlin som regeringschef. I augusti var ställningen 56–44 till statsministern.

Sahlin är å andra sidan den som det vore roligast att dela bord med på en fest, enligt de tillfrågade. Och hon har stärkt sin ställning som den trevligare av de två, från 7,5 procentenhets skillnad i augusti till 19 i dag. Nu föredrar 59,5 procent Sahlin mot 40,5 som väljer Reinfeldt.

TT

Publicerad: