Thomas Jisander

Trustorman döms till fyra års fängelse

Thomas Jisander skyldig till grovt bedrägeri

Av: 

TT

NYHETER

Thomas Jisander döms av Göteborgs tingsrätt till fängelse i fyra år för försök till grovt bedrägeri samt grovt bokföringsbrott. Jisander var för 20 år sedan en av huvudpersonerna i den uppmärksammade Trustorhärvan.

1997 fick den så kallade Trustorhärvan stor uppmärksamhet, när det uppdagades att flera hundra miljoner kronor hade förts från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Thomas Jisander, som i dag heter något annat, dömdes 2009 till fängelse för inblandning i härvan, ett straff han har avtjänat.

Annan man döms också

Nu döms han till fyra års fängelse av Göteborgs tingsrätt. Enligt domen är det bevisat att Jisander tillsammans med en man i 40-årsåldern, som också döms till fyra års fängelse, försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg.

Genom att lämna osanna uppgifter försökte de få Eksportkreditt, ett statligt bolag vars uppgifter liknar den svenska Exportkreditnämnden, att bevilja lånet, framgår det av domen.

Jisanders försvarsadvokat Taavi Tuula säger att det troligen kommer att bli en överklagan.

– Jag har inte hunnit tala med honom ännu, men jag gissar att han kommer att vilja överklaga domen. Jag kan konstatera att de inte har accepterat min klients invändningar utan gått helt på åklagarens linje, säger han.

Förutom fängelse döms de båda männen även till åtta års näringsförbud.

Yrkade på sex år

Chefsåklagare Henrik Fagher konstaterar att tingsrätten gjort bedömningen att bevisningen håller. Fagher hade dock yrkat på sex års fängelse och ska nu fundera på huruvida han kommer överklaga domen.

– Det är ingen jätteomfattande dom, men målet är väldigt omfattande. Därför ska jag ta mig lite mer tid och fundera på detta och se hur jag tänker göra i fortsättningen, säger han till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska någon med en vacker bukett - beställ här.

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Jisander

Brott

Bedrägeri

Investmentbolag