Intensiv jakt på skadade skytten i Strasbourg

avTT

Foto: Christophe Ena/AP/TT
En fransk polis håller vakt i centrala Strasbourg på onsdagen.
Foto: Christian Hartmann/Reuters/TT
Jakten på gärningsmannen pågår.
Foto: Christian Hartmann/Reuters/TT
Intensiva polisinsatser pågår i jakten efter den gärningsman som dödat två personer i Strasbourg.

Närmare 600 poliser och flera specialenheter är på jakt efter skytten som dödade tre och skadade 13 i franska Strasbourg. Samtidigt har fyra av den misstänkte gärningsmannens familjemedlemmar gripits.

Skytten är fortfarande på fri fot och säkerhetsnivån i Frankrike har höjts till den högsta.

Den misstänkte uppges vara en 29-åring född i Strasbourg. Han skulle gripas misstänkt för mordförsök samma dag som dåden ägde rum och finns med på listan Fiche S över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet.

Antiterroråklagaren Remy Heitz säger vid en presskonferens att skytten skadats i en skottväxling med polisen.

Fyra personer med kopplingar till den misstänkte skytten är frihetsberövade. Källor inom rättsväsendet uppger för Reuters att det är den misstänkte skyttens mamma, pappa samt två bröder som har gripits.

29-åringen har suttit i fängelse i både Frankrike och Tyskland och utvisades till Frankrike från Tyskland 2017, efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för stöld.

Utreds som terrorbrott

Åklagaren uppger att vittnen berättat att skytten skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) vid dådet. Skjutningen utreds som terrorbrott.

– Med tanke på hans mål, tillvägagångssätt, gärningsmannaprofil och vittnesuppgifterna om att han hörts skrika "Allahu akbar" har antiterrorpolisen kallats in, säger Remy Heitz.

29-åringen övervakades för religiös extremism, men enligt biträdande inrikesminister Laurent Nunez har han aldrig förknippats med terrorism tidigare.

– Under fängelsevistelserna upptäckte vi att han radikaliserades, men det fanns aldrig några tecken på att han förberedde en attack.

Även i Schweiz

Under en husrannsakan i 29-åringens lägenhet i ett socioekonomiskt utsatt område i Strasbourg hittade polisen ett gevär, en granat och fyra knivar, enligt nyhetsbyrån AFP.

29-åringen är dömd även i Schweiz och hans beteende har varit kriminellt sedan han var tio år, enligt Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner.

– Han fick sin första dom vid 13 års ålder, säger han.

I Frankrike har säkerhetsnivån höjts till den högsta och gränskontrollerna har stärkts efter dådet. Även den tyska polisen har skärpt gränskontrollerna.

Tre döda

Tre personer dödades och tretton skadades, flera av dem allvarligt, när skytten öppnade eld nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar vid 20-tiden på tisdagskvällen. På onsdagsförmiddagen reviderade lokala myndigheter dödstalet till två, men höjde det sedan till tre igen.

Strasbourgs borgmästare Roland Ries säger till tv-kanalen BFM att de flesta av offren är män. Inga barn kom till skada.

Julmarknaden i Strasbourg, som brukar locka hundratusentals besökare, ställdes in under dagen, precis som flera planerade kulturevenemang. Alla skolor i Strasbourg tog emot de elever som ville komma under morgonen. I de lägre årskurserna planerades dock ingen undervisning att hållas.

Myndigheterna har förbjudit demonstrationer i Strasbourgområdet under dagen, men inte gula västarna-protester i andra delar av landet.

Rättad: I en tidigare version hade Laurent Nunez fel titel.