Trump en alltmer isolerad president

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

När fler och fler av de egna överger Donald Trump framträder en alltmer isolerad president.

Kompetenta kandidater står inte i kö för att bli ny försvarsminister.

Intrycket är att det säkerhetspolitiska etablissemanget tröttnat på Trump och kanske till slut agerar mot honom.

Den starkt konservative försvarsminister Jim Mattis betraktades som en ö av stabilitet i ett annars alltmer kaotiskt Vita hus. Han kallades den siste vuxne i rummet.

Hans avskedsbrev är en varning både till Trump och till det militära komplexet i USA att saker och ting börjar spinna utom kontroll. Det handlar inte bara om de 2 000 amerikanska soldater som Trump impulsivt, i strid mot samtliga seniora rådgivare, beslutat att dra tillbaka från Syrien.

Mest handlar det om Trumps sätt att fatta ryckiga och impulsiva beslut som inte hänger ihop i en genomtänkt strategi. Något som skapar osäkerhet och oro både på hemmaplan och i omvärlden.

Presidenten uppträder som en elefant i en porslinsbutik där han ständigt slår sönder gamla allianser och vänskapsband utan att ta ansvar för helheten och lämnar sina ministrar, republikaner i kongressen och andra att plocka upp skärvorna.

Allt färre verkar vara intresserade av att göra det.

USA:s förre försvarsminister Jim Mattis och president Donald Trump.
Foto: Leah Millis
USA:s förre försvarsminister Jim Mattis och president Donald Trump.

Belastning för landet

När stabschefen John Kelly slutade var det en rad tunga namn som tackade nej till att efterträda honom. Mycket talar för att Trump får liknande svårigheter att ersätta Mattis. Trump börjar helt enkelt ses som en belastning för landet och som en omöjlig arbetsgivare att jobba för. Ingen modern president före honom har avverkat så många höga rådgivare som Trump.

I sitt avskedsbrev indikerar Mattis tydligt att han anser det som Trump gör vara ett allvarligt hot mot amerikanska säkerhetsintressen. En uppfattning han delar med alltfler generaler och andra höjdare i det säkerhetspolitiska komplexet. Beroende på hur långt Trump går i sin galenskap, som de betraktar det som, går det inte att utesluta att de är beredda att gemensamt peka ut honom som ett säkerhetshot.

Så som 44 senatorer gjorde över partigränserna för några veckor sedan där de pekade ut Trump som ett hot mot USA:s demokrati.

Kanske gå längre än så.

Glömsk Trump

Det behöver inte nödvändigtvis vara fel att dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien eller Afghanistan, vilket verkar vara Trumps nästa drag. Men presidenten har ingen plan för vad USA ska göra i stället.

Trump verkar ha glömt att USA befinner sig i Syrien och Afghanistan för att skydda sina egna och västvärldens intressen. USA invaderade Afghanistan 2001 för att få tag på Usama bin Ladin och för att förhindra ett landet återigen blev en fristad för islamistiska jihadister med målet att genom terror attackera USA och västvärlden.

Obama skickade mycket motvilligt soldater till Syrien för att krossa Islamiska staten, en utlöpare från bin Ladins al-Qaida. Även om USA gjort huvuddelen av jobbet har man haft en internationell koalition bestående av 74 länder bakom sig. Alla fick reda på Trumps beslut via hans twitter. Alla oroar sig för att IS nu ska kunna bygga upp sin styrka igen.

Något som kan sluta med ett nytt 11:e septemberdåd.

Trumps enda besked är att USA gjort tillräckligt. Nu är det upp till andra att slåss.

Foto: JIM YOUNG
President Donald Trump.

Kaoset tilltar

En paradoxal inställning hos en president som bygger upp världens starkaste militär men inte vill använda den.

Den amerikanske presidenten har onekligen en poäng när han pekar på det misslyckade krigsäventyret i Afghanistan som pågått i 18 år och där situationen trots den amerikanska närvaron bara verkar bli sämre. Talibanerna tar över mer och mer territorium.

Samtidigt befinner sig USA just nu i förhandlingar med talibanerna om en fredsuppgörelse. Att i det läget dra tillbaka mer än hälften av de amerikanska trupperna underminerar USA:s förhandlingsposition. Utan att Trump har presenterat någon strategi för hur han ska eliminera hotet från kollapsade stater som Afghanistan och Syrien vilken historien lärt oss kan bli en perfekt grogrund för islamistisk terror.

Kaoset runt Donald Trump tilltar. Efter att ha bytt fota flera gånger hotar han några dagar före jul att låta stänga ner delar av statsapparaten om kongressen inte går med på att ge pengar till hans mur mot Mexiko. Börsen rasar och alla undrar vad den allt ensammare Trump sysslar med.

Publicerad:

LÄS VIDARE