Trumps stabschef: Det är inte en mur

avTT

Foto: Evan Vucci/AP/TT
Vita husets stabschef John Kelly ger en intervju innan han lämnar posten. Arkivbild.

Vita husets avgående stabschef John Kelly känner inget annat än medlidande för illegala migranter som försöker ta sig till USA.

Hans och president Trumps retorik skiljer sig åt även vad gäller den så kallade muren mot Mexiko.

– Illegala migranter är, till en överväldigande största del, inte dåliga människor, säger Kelly i en intervju med Los Angeles Times , bara några dagar innan han lämnar Vita huset.

Där går Kelly till stor del på tvärs med sin chefs, president Donald Trumps, beskrivningar. Trump har återkommande talat om en "invasion" med många gängmedlemmar, kriminella och just "dåliga människor".

"Ärligt talat ingen mur"

John Kelly utsågs till stabschef i juli 2017 och var dessförinnan minister med ansvar för inrikes säkerhet. När han nu lämnar posten gör han det under ett spänt läge. President Trumps bestämda krav på pengar till en mur mot Mexiko har lamslagit budgetförhandlingarna i kongressen och med det delar av den amerikanska statsapparaten.

– Ärligt talat så är det inte en mur, säger Kelly till LA Times och berättar att han i ett tidigt skede tog kontakt med säkerhetspersonal vid gränsen för att få reda på vad dessa personer ansåg behoven vara.

– Presidenten säger fortfarande mur. Ofta säger han faktiskt barriär eller staket och nu lutar han åt stålplattor. Men vi övergav tidigt idén om en solid betongmur inom administrationen, när vi började fråga människor vad de behövde och var de behövde det.

För att komma till rätta med situationen behöver USA bland annat stoppa den amerikanska efterfrågan på narkotika och arbeta för större ekonomiska möjligheter i Centralamerika, enligt Kelly.

Lite tid att se över

Stabschefen medger att han fick väldigt lite tid att se över en del av presidentens exekutiva beslut innan de offentliggjordes. Sammanfattningsvis poängterar Kelly att hans tid som stabschef bäst kan bedömas utifrån de saker som Donald Trump inte har gjort.

Under det senaste året har relationen mellan stabschef och president försämrats, enligt medierapporteringen. John Kelly meddelade tidigare i december att han lämnar sin post och några dagar senare stod det klart att han ersätts av den nuvarande budgetchefen Mick Mulvaney.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien