Experter varnar för fler tsunamier

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man betraktar på julaftonsmorgonen det som tidigare var hans hem nära byn Sumur i Indonesien.
Foto: Tatan Syuflana/AP/TT
En man betraktar på julaftonsmorgonen det som tidigare var hans hem nära byn Sumur i Indonesien.

Antalet omkomna i den tsunami som skakade Indonesien i helgen skrivs upp till 373. Och dödstalet väntas fortsätta stiga i takt med att räddningsarbetare söker igenom rasmassorna.

Fler flodvågor kan följa, enligt experter.

– Sannolikheten för ytterligare tsunamier i Sundasundet kommer att vara fortsatt hög så länge Anak Krakatoa är i sin aktiva fas eftersom det kan sätta i gång fler jordskred under vattenytan, säger Richard Teeuw, expert på katastrofer vid universitetet i Portsmouth i England.

Räddningsarbetare arbetar nu febrilt med att söka efter döda och överlevande efter tsunamin som slog in mot stränderna utmed Sundasundet vid 21.30 lokal tid i lördags. Hårdast drabbat är Javas västra kust.

1 459 människor rapporteras skadade, meddelar katastrofmyndighetens talesperson Sutopo Purwo Nugroho. Fortfarande saknas 128 personer. Det är den tredje stora naturkatastrofen i ö-riket under de senaste sex månaderna.

Mycket bråte

Räddningsarbetet kommer ta tid, minst en veckas tid, varnar myndigheterna. Träd som slitits loss med rötterna och annat bråte ligger utspritt över stränderna, och många vägar är blockerade. Fler än 700 byggnader, allt från små affärer till villor och hotell, har förstörts. Samtidigt försöker många ta sig bort från området. Runt 3 000 personer har evakuerats.

Det har under måndagens räddningsarbete dessutom regnat kraftigt i området.

– Antalet offer och skadorna kommer att fortsätta stiga, säger Sutopo Purwo Nugroho.

Många minns den katastrofala tsunamin 2004 då 120 000 indonesier förlorade livet.

Vulkanö kollapsat

Enligt experter har tsunamin troligen orsakats av att en del av vulkanön Anak Krakatoa, som ligger i sundet mellan Sumatra och Java, kollapsat under havsytan i samband med ett vulkanutbrott. Under söndagskvällen bolmade aska ur vulkanen som varit extra aktiv sedan juni. Därför kan också fler tsunamier vara på väg, varnar de.

– Vi behöver vara försiktiga nu när vi vet om att vulkanen är instabil, säger Jacques-Marie Bardintzeff vid universitetet Paris-Sud, expert på vulkaner.

Någon varning för tsunami hann aldrig utfärdas. Till skillnad från jordskalv, som sätter i gång varningssystem, finns det inte mycket tid att varna invånarna vid en tsunami orsakad av ett undervattensskred.

– Vi var hjälplösa eftersom det skedde så snabbt. Tiden mellan orsak och verkan var några tiotal minuter, säger Jacques-Marie Bardintzeff.

Publicerad: