Labour vill rösta om brexit före jul

avTT

Foto: Alastair Grant/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Foto: Pedro Rocha/AP/TT
Det brittiska oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn.

Det brittiska oppositionspartiet Labour planerar att göra allt man kan för att få till en parlamentsomröstning om premiärminister Theresa Mays brexitavtal med EU i nästa vecka. Enligt Mays Konservativa parti kommer det att ta betydligt längre tid än så.

– Vi kommer att använda de verktyg vi har till vår förfogande för att försöka tvinga regeringen att lägga fram avtalet för omröstning före jul, säger partiets valkoordinator Andrew Gwynne till public servicekanalen BBC.

Gwynne går dock inte mer specifikt in på hur man planerar att gå till väga. Inom Labour är man splittrade till brexit. Ledaren Jeremy Corbyn är EU-kritisk medan många parlamentsledamöter vill stanna i unionen och förordar en ny folkomröstning i frågan.

Nya försäkringar?

En votering om utträdesavtalet i det brittiska underhuset var planerad till den 11 december, men sköts i sista stund upp av May eftersom hon insåg att avtalet saknade det stöd som krävdes.

Vid EU-toppmötet i slutet av veckan försökte May, som leder Konservativa partiet, få ytterligare försäkringar från EU-ledarna om att man snabbt vill nå en uppgörelse om den framtida relationen, och att de inte har någon önskan om att en så kallad nödlösning träder i kraft. Brexitanhängarna på hemmaplan är rädda för en sådan nödlösning, då den kan tvinga kvar Storbritannien i en tullunion med EU i syfte att förhindra att gränskontroller återuppstår mellan Irland och Nordirland.

"Inte fort"

Enligt Storbritanniens handelsminister Liam Fox kommer förhandlingarna med EU för att få till de försäkringar som de trilskande parlamentsledamöterna i London kräver att fortsätta över julhelgerna.

– Det kommer inte att gå fort, det kommer att hända någon gång nästa år, säger han till BBC.

Theresa May har lovat att lägga fram avtalet för omröstning i parlamentet senast den 21 januari.

Risken för att Storbritanniens utträde ur EU den 29 mars blir avtalslöst bedöms de senaste veckorna ha ökat avsevärt.

ARTIKELN HANDLAR OM