Snö och hård vind drabbar delar av landet

avTT

Foto: Mats Andersson / TT
Stora mängder snö och hårda vindar kan skapa problem i Norrbottens inland. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Stormspaning på Scaniabadet i Malmö under fredagen. Vindarna fortsätter under lördagen, men i mildare grad. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne och Halland.

Stora mängder snö väntas i Norrbottens inland, där hårda vindar kan ge problem med drivbildning.

I Skåne och Halland blåser fortfarande kraftiga vindar som stoppar tågtrafiken på vissa sträckor.

De hårda vindarna över sydvästra Sverige håller i och en klass 1-varning är fortsatt utfärdad för Skåne och Halland.

– Vi har dragit tillbaka klass 1-varningen för Bohuslän och Österlen, men den gäller fortfarande för Halland och övriga Skåne, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Blåsten har inneburit att trafiken har stoppats på flera tågsträckor i området, men vid lunchtid på lördagen gick tågen åter på sträckorna Kristianstad–Karlskrona och Kristianstad–Karlshamn.

Inställda tåg

Sedan fredagen ersätter bussar tågtrafiken på sträckorna Helsingborg–Åstorp, Kristianstad–Karlshamn, Simrishamn–Helsingborg via Teckomatorp, Malmö–Simrishamn, Helsingborg–Ängelholm, Kristianstad–Karlskrona, Maria–Helsingborg och Halmstad–Värnamo. SJ:s snabbtåg Malmö–Göteborg går en alternativ rutt och passerar inte Helsingborg.

Tågen väntas gå som vanligt på dessa sträckor från klockan tolv på söndag.

Snövarning

Stora mängder snö har under lördagen fallit över Värmland, men till kvällen väntas det värmländska snöfallet lätta något för att i stället dra norrut.

– Vi har utfärdat snöfallsvarning för Norrbottens inland där det kan komma uppåt 15-25 centimeter nederbörd. Det blåser också så det kan bli problem med drivbildning, säger Moa Hallberg.

Den rikliga snön tillsammans med låga temperaturer innebär att det kan vara halt på vägarna på många håll i landet.

– Man bör ta det försiktigt men det har inte varit några stora incidenter som har påverkat framkomligheten, säger Martina Ressner vid Trafikverket.

ARTIKELN HANDLAR OM