Olycksplanets svarta lådor hittade

avTT

1 av 2 | Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT
Räddningsarbetare vid platsen där ett flygplan från bolaget Ethiopian Airlines kraschade i söndags. Ingen av de 157 ombordvarande överlevde olyckan.

Nästan 160 människor miste livet när ett passagerarplan kraschade i söndags i Etiopien. Fyra av de döda var svenskar och Sida bekräftar att en av de omkomna var anställd hos biståndsorganet. Planets svarta lådor har hittats.

"Det är med stor sorg och smärta som vi fått veta att en mångårig och mycket uppskattad kollega fanns med på passagerarlistan på planet som störtade på söndagsmorgonen i Etiopien", skriver Sidas generalsekreterare Carin Jämtin i ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen.

Enligt Expressen är den omkomna medarbetaren på Sida en 50-årig kvinna. De andra svenska offren är en 30-årig kvinna som arbetade för organisationen Civil Rights Defenders, en 55-årig man samt en 45-årig man som varit bosatt i Kenya sedan 2008.

UD uppger att anhöriga har underrättats om dödsfallen.

Brann innan kraschen

Dagen efter den förödande kraschen är en nationell sorgedag är utlyst i Etiopien.

Olyckan inträffade bara minuter efter det att planet hade lyft från huvudstaden Addis Abeba. Ombord på planet, som var på väg till Kenyas huvudstad Nairobi, fanns 149 passagerare med pass från över 30 länder samt åtta besättningsmedlemmar.

Flygbolaget Ethiopian Airlines och flygplanstillverkaren Boeing ska samarbeta på olycksplatsen för att försöka ta reda på orsaken.

– Planet brann redan när det kraschade i marken. Kraschen orsakade en stor explosion, säger vittnet Tegegn Dechasa till AFP.

Ett annat vittne, jordbrukaren Sisay Gemechu, säger att det såg ut som att planet var på väg mot ett öppet fält i närheten, men att det kraschade innan det hann fram.

Den etiopiska statstelevisionen rapporterade vid lunchtid på måndagen att båda de så kallade svarta lådorna har hittats vid olycksplatsen.

Miljömöte i Nairobi

Bland passagerarna fanns såväl turister som affärsresenärer och FN-personal. Enligt ett uttalande från FN kan mer än 20 FN-medarbetare ha befunnit sig ombord, enligt organisationens dokumentation. Många var på väg till ett miljömöte i Nairobi.

Klockan 8.44, sex minuter efter starten, förlorade flygledarna kontakten med flygplanet. Kraschen skedde nära staden Bishoftu, omkring sex mil sydost om huvudstaden.

ARTIKELN HANDLAR OM