Timslånga köer när Thailand börjar rösta

avTT

Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Thailands premiärminister tillika juntaledare Prayuth Chan-O-Cha under ett event inför valet tidigare i mars. Arkivbild.

Thailändarna går till val för första gången sedan militärkuppen för fem år sedan.

Väljare fick köa i timmar när valurnorna öppnade för förtidsröstning.

– Det känns bra att använda vår demokratiska rätt, säger 29-årige Adulwit Sinthusiri till Reuters.

Sinthusiri – som inte är nöjd med den sittande regeringen – är en av 2,6 miljoner thailändare som registrerat sig för söndagens förtidsröstning, det enda tillfället att rösta före det ordinarie parlamentsvalet den 24 mars.

"En bra man"

Valet i Thailand är det första på åtta år och det första sedan militären tog makten i landet i maj 2014. Kuppen, där premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes och senaten löstes upp, föregicks av månader av våldsamma protester.

Striden står nu mellan militärjuntan NCPO:s general Prayuth Chan-O-Cha och flera populistpartier som är lojala den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra, bror till Yingluck Shinawatra, samt andra partier som motsätter sig militär dominans inom regeringen.

– Prayuth är en bra man. Han är rak och gör bra saker för landet, säger Nawarat Phuyungwattana i den sydliga provinsen Narathiwat om den nuvarande premiärministern och juntaledaren.

Ekonomiska reformer

Thaksin Shinawatra, som är i självvald exil efter en fällande dom för korruption, har tidigare gjort sig populär för bland annat sjukvårdsreformer. Partierna som är lojala honom går till val med löften om ekonomiska reformer och höjda priser på ris och gummi, två av Thailands största exportvaror.

52 miljoner thailändare är röstberättigade. De som registrerat sig för att rösta i förhand men inte gör det, får inte heller rösta 24 mars.

Valet har fått stor internationell uppmärksamhet i förhand på grund av den tidigare prinsessan Ubolratana Rajakanyas oväntade kandidatur. Efter att den thailändska kungen kallat det hela "mycket olämpligt" drogs kandidaturen tillbaka och hennes parti Thai Raksa Chart upplöstes av landets författningsdomstol.