Kevins kläder dna-testas – efter 20 år

1 av 4
NYHETER

20 år efter Kevins död ska polisen utreda kläderna 4-åringen bar den dag han mördades, enligt SVT Nyheter.

Mordutredningen återupptogs förra året och nu väntar man för första gången på ett dna-test från plaggen.

Utredningen kring fyraåriga Kevins död återupptogs i maj, förra året. Fallet uppmärksammades stort efter dokumentärserien ”Fallet Kevin” i SVT som kunde visa på stora brister i utredningen.

Nu skriver SVT Nyheter att en del i utredningen är att undersöka de kläder som Kevin bar dagen han dog.

– Hos polisen hittade vi en låda från den tiden som egentligen skulle ha förstörts, kläder som fanns i anslutning till kroppen, säger utredningsledare Tomas Johansson till SVT.

Kläderna ska undersökas för att se om det finns spår av dna på dem, och om det i så fall går att kartlägga vem eller vilka som umgicks med Kevin under hans sista dag i livet.

Enligt SVT Nyheter rör det sig om ett nytt fynd, något som tillbakavisas av polisens utredare Tomas Johansson, enligt Sveriges radio.

– Det är inga nya fynd, det är samma fynd som vi haft sedan i somras eller tidigt i höstas. Det är en kartong med kläder som skickats tillbaka till polisen från SKL, säger Tomas Johansson till Sveriges radio.

– Det vi hoppas på är att vi inom en snar framtid är att vi får resultatet från NFC och deras, säger han.

Bröder pekades ut

Det är nästan 20 år sedan Kevin hittades död. Då pekades två bröder, fem och sju år gamla, ut som mördare.

Dokumentären ”Fallet Kevin” kunde visa att de unga bröderna pressats hårt under polisförhör – och att det inte fanns något riktigt erkännande.

I den nya utredningen har bröderna hörts på nytt.

Foto: PRIVATBILD
En av de sista bilderna på Kevin.

Det har tidigare kommit fram att flera föremål i den första utredningen aldrig analyserades. Flera föremål skickades in till analys – men sedan avbeställdes analyssvaren.

Redan 1998 hade polisen gjort fynd, kläder och pinnar, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare. Flera föremål skulle testas, men när polisen pekade ut bröderna som skyldiga beslutades att avbeställa testet.

– NFC säger att de har skickat en del resultat, men vi kan inte hitta de svaren. Sedan har det gjorts avbeställningar på analyser därifrån efter att man avslutat förundersökningen. Så vi konstaterar att allt inte är testat, sa chefsåklagare Niclas Wargren, som leder den återupptagna Kevin-utredningen, då.

Detta har hänt: ”Fallet Kevin” 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM