Blev mor - bara fem år gammal

NYHETER

Linas rekordfödsel blir bok

Lina Medinas föräldrar trodde att deras dotter hade en stor tumör i magen.

En månad senare födde Lina, 5, en liten pojke.

Hon är den yngsta mamman genom tiderna.

Nu, 60 år senare, har hennes liv blivit en bok, "Mamma, vid 5 års ålder".

Foto: REUTERS
rekordung mamma Lina Medina från Peru blev 1939 mor till sonen Gerardo. Nu har förlossningsläkaren José Sandoval skrivit en bok om hennes öde.

På bilden, tagen på sjukhuset i Lima 1940, står Lina Medina tillsammans med sin läkare, doktor Lozada, bakom barnvagnen med hennes lille son, Gerardo, 11 månader.

Över 60 år har gått sedan den historiska bilden togs. I dag är Gerardo död. Han dog redan 1979, 40 år gammal, i en benmärgssjukdom.

Men Lina Medina lever. Hon har hunnit bli 68 år gammal och bor tillsammans med sin make i en fattig stadsdel, kallad "Lilla Chicago", i Perus huvudstad Lima.

Hon skrev världshistoria, när hon fem år, sju månader och 21 dagar gammal, den 14 maj 1939 födde sin son med hjälp av kejsarsnitt.

Hon var bara ett barn själv.

Fadern avslöjades aldrig

Vem som var far till hennes barn har Lina Medina aldrig avslöjat. Men en ny bok, skriven av förlossningsläkaren José Sandoval som länge intresserat sig för hennes historia, har gett fallet ny uppmärksamhet.

Varför den lilla flickan drabbades av för tidig pubertet är inte känt. Enligt José Sandoval fick hon sin första menstruation när hon var två och ett halvt år. Fyra år och åtta månader gammal blev hon gravid.

Hennes växande mage oroade hennes föräldrar - de trodde att det var en tumör. Men på sjukhuset i Lima konstaterade läkarna att Medina var gravid.

Lille Gerardo vägde 2 700 gram när han föddes. Medinas pappa häktades, misstänkt för incest, men släpptes i brist på bevis.

När hon blev vuxen gifte sig Lina Medina och fick 33 år senare ännu en son. Själv vill hon inte ge några intervjuer. Hon har i alla år vägrat att gräva i det förflutna.

Fel i "pubertetstermostaten"

Kerstin Nilsson