Släpp in hösten med rätt färger

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-01

Gardinerna som förvandlar ditt hem på ett enkelt sätt

Gardinerna har blivit på ropet igen.

Långa, genomskinliga eller med tungt fall.

Aftonbladet har valt bland höstens nya modeller.

Gardinen har äntligen fått upprättelse. Borta är de gardinfria vardagsrummen med fönst-ren gapande som stora hål. Nu finns det fler gardiner än någonsin att välja mellan. Och att byta gardiner bara en gång om året är ett minne blott.

– Gardiner är en väsentlig del av inredningen. Det ger en mysig och ombonad atmosfär i hemmet, säger trendanalytiker Henrik Mattsson.

Gardiner som stänger ute

Med hjälp av olika färger i tyget och med hjälp av ljusspelet kan rummet få en helt ny karaktär. De somrigt tunna och genomskinliga gardinerna kommer i höst att bytas ut mot tunga, ogenomskinliga tyger, om man ska tro trendanalytikerna.

Materialen som kommer att synas i höstgardinerna är sammet och andra för gardiner ovanliga material som denim och manchester.

– Det ska vara som i en grotta så att man stänger ute alla ruskigheter, säger Henrik Mattsson i en skämtsam ton.

– Det är en trend nu att vi söker oss in i hemmets lugna vrå och att vi vill ha det vackert och ombonat runtomkring oss. När det är kaos i världen vill vi ha det ordnat i hemmet.

Hur får man lättast tag i sina drömgardiner?

– Förr i världen var det vanligt att man tog hjälp av en gardinsömmerska som kom hem och hjälpte till med gardinerna. Det är ingen dum idé. Det kostar mindre än vad man tror och är väl investerade pengar. Ofta blir man chockad över hur snyggt det blir, berättar Henrik Mattsson.

Agneta Elmegård

Följ ämnen i artikeln