Hallå, världen - nu spelar vi

Aftonbladet testar Xbox på nätet

Spela mot hela världen i tv-soffan. Utmana kompisarna och ladda hem nya finesser till spelen.

I vår kopplas tv-spelet Xbox upp på internet.

Aftonbladet är först med ett exklusivt test.

UTMANAR USA Aftonbladets försökskanin Henrik Rudin får stryk. Men det är inte så konstigt, motspelarna i USA har övat sedan i höstas.
UTMANAR USA Aftonbladets försökskanin Henrik Rudin får stryk. Men det är inte så konstigt, motspelarna i USA har övat sedan i höstas.

Stora robotar gör upp med kanoner och raketer. I hörlurarna hörs förtjusta visslingar när jag förintas i en dånande explosion.

"Come on, start the game!" - ut på racingbanan och medtävlarna visslar förbi i första kurvan.

Spela i tv-soffan

Inte konstigt att jag får stryk. Amerikanerna har övat sedan i höstas, en kvarts miljon spelare är anslutna. Den 14 mars kommer speltjänsten Xbox Live till Sverige - sitt i tv-soffan och utmana andra över internet.

Varje spelare har ett unikt namn. Kompisarna syns när de är uppkopplade - utmana dem och de meddelas i tv-rutan oavsett vilket spel de lirar. Fräckt!

Glöm chatt med tangentbord - här snackas det i mikrofon. Den som vill vara anonym förvränger talet med robotröst eller pipig falsett.

Extrafinesser

Till många spel kommer extrafinesser som nya banor och uppdrag att kunna hämtas till hårddisken. Men nerladdningarna gör också att Xbox riskerar datorns plåga: halvfärdiga spel som sedan fixas till med uppdateringar. Först ut är "Unreal championship", vars ryckiga grafik troligen ska lagas via Xbox Live. Microsoft hävdar att det inte ska bli vanligt förekommande.

- Det får inte funka som det har gjort med pc-spelen. Vi kommer att vara stenhårda i kontrollen, men fel kan alltid uppstå och Xbox Live ger en möjlighet att rätta till dem, säger Magnus Langley, produktchef för Xbox.

Dyrt att spela

Playstation 2 och Gamecube är också på gång online men Microsofts satsning är utan tvekan mest gedigen. 40 titlar med onlinemöjlighet utlovas under året.

Tyvärr är det kostsamt. Förutom Xbox och spel för mer än 2 000 kronor, startpaket och löpande månadsavgift efter ett år, krävs bredband för flera hundra kronor i månaden.

Henrik Rudin

Publisert: