Ett tillhåll för gangsters

NYHETER

Vänstergerillan positiv till bombattentatet

BOGOTA

Vänstergerillan Farc i Colombia sade på söndagen att den luxuösa klubb som sprängdes i luften i fredags kväll var ett tillhåll för högerextrema halvmilitära gangsters.

Myndigheterna beskyllde genast Farc för att ha legat bakom bilbomben mot klubben El Nogal i huvudstaden Bogota. I explosionen dödades minst 32 människor och upp till 200 skadades.

Farcs uttalande publicerades på gerillans hemsida Red Resistencia (www.redresistencia.org). Den högerextrema halvmilitära styrkan AUC är Farcs ärkefiende.

Vänstergerillan erkände inte dådet. Enligt nyhetsbyrån Reuters är det dock typiskt för Farc att först beskriva vad som rättfärdigar ett attentat innan man tar på sig det.

''I lyxklubben brukade politiker och affärsmän ofta träffa talesmän för de halvmilitära styrkorna'', skriver Farc, som är kritisk mot regeringens försök till fredssamtal med AUC.

''Den pågående processen med att legalisera de halvmilitära styrkorna är ett resultat av möten i Bogotas lyxkvarter'', skriver gerillan.

Farc kallar också inrikesminister Fernando Londono, som tidigare ägde El Nogal, för ''nyfascist''.

Londono tror dock att bomben var för avancerad för rebellerna. I stället riktade han misstankarna mot narkotikasmugglare.

TT-Reuters