Mikael Niemi tryckte tårta i ansiktet på Bengt Pohjanen

NYHETER

Författarbråk efter filmvisning ikväll

ÖVERKALIX

Norrbottensförfattarna Mikael Niemi och Bengt Pohjanen tycks ha råkat ordentligt i luven på varandra.

  Efter onsdagskvällens premiärvisning i Överkalix Folkets hus av Pohjanens nya film stegade Niemi, utklädd till gammal gumma, fram till Pohjanen och tryckte en gräddtårta i ansiktet på honom, berättar lokala medier i Norrbotten.

Foto: Mikael Niemi i bråk med sin gamla kompis.

 - Det här är det värsta övertrampet i svensk filmhistoria, säger Bengt Pohjanen till TV4 Norrbotten.

  - Det var bara mitt sätt att tacka för filmen, kontrar Mikael Niemi.

  Tidigare var de mycket goda vänner, men vänskapen verkar med tiden blivit sämre. Särskilt sedan Mikael Niemi kom ut med succéromanen Populärmusik från Vittula. Mikael Niemi har sagt att han tror att Pohjanen är avundsjuk på hans framgångar och filmen, Fylla moppe, är droppen som får bägaren att rinna över.

Tidigare goda vänner

Den självbiografiska filmen Fylla moppe handlar om Bengt Pohjanen som ung. 15-årige Thomas (Bengt Pohjanen) och hans familj blir trakasserade av polisen i Pajala. Thomas vägrar underkasta sig maktmänniskorna och hamnar bland annat i bråk med lärarinnan på skolan.

  Mikael Niemi anser att filmen handlar om hans egen familj där mamma och pappa är lärare respektive polis i Pajala. Han har reagerat starkt över en scen då Thomas pekar på den gravida lärarinnans runda mage och säger: "Barnet kommer att bli lika djävligt som hans far". Niemi menar att den ofödde pojken i filmen är han själv.

  Pohjanen förnekar att filmen handlar om Mikael Niemis föräldrar. Han har inte tänkt polisanmäla tårtkastningen.

TT