Han är som en kamrer från landet

NYHETER

Världens ögon vilar på denne mans strama läppar.

Hans Blix, 74.

Inte sedan Dag Hammarskjöld har en svensk spelat en viktigare roll i världspolitiken.

När han på fredag öppnar munnen inför FN:s säkerhetsråd avgörs i någon mån frågan om krig och fred.

För några veckor sedan dök Hans Blix upp på svenska generalkonsulatet. Till konsuln Erik Wästbergs förvåning.

- Jag såg honom vanka där i korridoren, berättar Wästberg, och vinkade in honom och frågade: vad gör DU här?

Skulle bli pensionär

Blix visade sig behöva ett bevis för att han lever. Som 74-årig utlandssvensk måste han skicka hem ett sådant dokument, för att få folkpension.

Det var ju pensionärsliv Blix skulle leva just nu.

Han hade kunnat ha ett behagligt liv i Stockholmsvåningen, avbrutet med resor för att gå i fjällen eller för att samla fler antika mattor och mexikansk konst. Han hade kunnat fortsätta laga mat åt familjen, servera sin utsökta kalkonrätt, emellanåt vistas i huset i Frankrike eller på sommarstället på Gräsö.

Hederlig och ödmjuk

Men han valde annorlunda: erbjudandet var smickrande, frestelsen att kröna en karriär kan ha spelat in, och kanske bor det (som vännen Hadar Cars påstår) till och med en världsförbättrare i juristen och diplomaten Blix.

Vare sig han vill eller ej är inte bara hans gärning utan även hans personlighet nu en fråga för debatt jorden runt: är han för mesig för Saddam Hussein?

"Lättlurad tönt", avfärdar hans kritiker.

Andra framhåller Blix kvaliteter som ämbetsman: "Påläst, kunnig, lågmäld, hederlig, hög integritet, plikttrogen, ödmjuk."

Hans Blix hade sedan tre år pensionerats och var på vandringssemester i Antarktis (hustrun Eva Kettis var till nyligen UD:s ambassadör i Antarktisfrågor) när frågan kom från Kofi Annan om han ville ta uppdraget att kontrollera att Irak förstör alla biologiska och kemiska massförstörelsevapen.

Ogillas av USA

Förslaget kom från Frankrike och idén om en kompromisskandidat föll i god jord. Blix hade varit chef för IAEA, internationella kärnvapenkontrollorganet, och en i irakiska ögon "snällare" kandidat än landsmannen och föregångaren Rolf Ekéus.

Amerikanerna har från början varit skeptiska, och inte grundlöst: Blix trodde under 80-talet felaktigt att Irak inte konstruerade kärnvapen.

Blix partivän och trätobroder Per Ahlmark har fått brett genomslag för sin kritik i amerikansk media. Dessutom har Blix diskreta uppträdande inte direkt tagit USA med storm.

- Hans framtoning har varit lite av kamrer från landet, tror Erik Wästberg.

Samma sidor - försiktighet och stramhet - ses förvisso mer positivt av svenska ögon.

Godkänd av Irak

- En person med stor integritet, betydande begåvning och som har förmågan att få människor att känna sig betydelsefulla, säger vännen Hadar Cars.

- Han har humor och ett rörligt, spirituellt intellekt, har brorsonen Erik Blix uttalat.

- En renhårig, saklig och professionell person, enligt ambassadör Rolf Ekéus.

Viktigare är att Irak har godtagit Blix som oförvitligt neutral, en inställning som delas av många andra i arabvärlden. Och Blix har även bitit ifrån mot dem som skäller honom för mes:

"Aggressivitet är en amerikansk kvalitet. Som europé skulle jag hellre använda orden dynamisk och effektiv."

Vad Hans Blix säger på fredag, och hur han lägger orden, avgör i någon mån hur FN ska ställa sig till USA:s krigsplaner.

Det verkar inte sannolikt att Blix får se sitt favorituttryck tillämpat i verkligheten: "The noble art of losing face will one day save the race."

I går

Kerstin Weigl