Nyheter

150 dog efter misstag i vården

NYHETER

Ytterligare 250 patienter fick bestående men

150 människor dör i förtid på grund av misstag inom sjukvården. Det visar en studie av patientsäkerhet från Socialstyrelsen.

Enligt Lennart Rinder, projektledare på Socialstyrelsen, är det ofta rutinerna inom sjukvården som brister.

– Någon enstaka gång inträffar ju de här dramatiska sakerna vid kirurgi, som att blodkärl går av, men det är faktiskt inte det som framträder som typiskt i vårt material, säger Lennart Rinder till Ekot och fortsätter:

– Det är mer att någon vårdrutin gått snett eller att man hamnat på fel diagnostiskt spår och att någon behandling kommer för sent. Det är mer typiskt, säger han.

Lennart Rinder vill inte spekulera i vilken typ av misstag som är vanligast, men han nämner bland annat förväxling av kroppsdel eller sida vid operationer, förväxling av patient, bortglömda remisser och provsvar, fallskador och felaktig medicinering, skriver Dagens Medicin.

I undersökningen som just nu håller på att sammanställas har Socialstyrelsen granskat ett urval av de totalt 3070 anmälningar som kom in till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, år 2000.

Förutom de omkring 150 dödsfallen på ett år har felaktig vård lett till att ytterligare 250 patienter fått bestående men och 500 övergående men.

– Lite förvånande var det för mig när våra medarbetare så systematiskt gick igenom det här. Det var möjligen ett lite större antal än vad som föresvävat mig, säger Lennart Rinder till Ekot.

Men i förhållande till att öppenvården - sjukhus och vårdcentraler - tar emot omkring 25 miljoner patientbesök varje år är siffran inte hög.

- Men jobbar man med patientsäkerhet som jag gör, så vill man göra allt för att förbättra den, säger han.

Lennart Rinder vill inte peka ut någon speciell yrkesgrupp som ansvarig för dödsfallen eller skadorna.

– Det är ju så att det är läkare som blir mest anmälda och då dominerar i det här sammanhanget, men orsakerna bakom att det går snett är i regel ganska komplexa, säger han.

Rinder menar att det ofta är hela systemet, där även ledningen ingår, som är inblandade när något går fel.

Frida Johansson

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter