Utmanade presidenten riskerar dödsstraff

NYHETER

Aftonbladet mötte Robert Mugabes värste fiende

1 av 3 | Foto: UTMANAR DIKTATORN Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai på väg in till domstolen i Harare.Tsvangirai anklagas för att ha planerat att mörda landets diktatoriske president Robert Mugabe. Om rätten finner Tsvangirai skyldig finns bara ett straff - döden.

För Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai är det en rättegång på liv och död.

Han anklagas för att ha planerat att mörda landets president Robert Mugabe.

Fälls han är straffet döden.

Regimen Mugabe såg det i går som viktigt att så lite som möjligt blev känt om rättegångens förlopp. Vid domstolens entré hind-rade kpistbeväpnade poliser

diplomater och journalister att komma in i lokalen.

- Rättssalen är redan fullsatt, hette det, trots att åhörarbänkarna gapade tomma.

En civilklädd polis viftade med en pistol och röt:

- Ingen får komma in. Det här är inget parlament.

Polismännen svingade sina batonger. Det blev tumult. Blod flöt. Minst en reporter anhölls.

Samtalet var en fälla

Målet gäller detta:

En israelisk lobbyist hade i Kanada för två år sedan ett samtal med den 50-årige zimbabwiske oppositionsledaren. Med dold kamera filmade han samtalet.

Tsvangirai fäller på videotejpen orden: ""så snart Mugabe är eliminerad kan vi fortsätta med övergången till demokrati. "

Lobbyisten arbetade för Mugabe. Samtalet var en fälla.

Tsvangirai försvaras i rättegången av den aktade antiapart-heidadvokaten George Bizos som för 40 år sedan försvarade Nelson Mandela men förlorade målet.

Rättegången ska finna ut om Tsvangirai med "eliminera" menade fysiskt hot eller mera svepande, politiskt: Mugabe ska bort.

Stenats och beskjutits

Tsvangirai medger samtalet, men säger att videon är kraftigt redigerad för att gynna Mugabes politiska syften - att undanröja en stark och populär opponent till den nyckfulla, våldsbenägna diktaturen som befinner sig i ett desperat läge. Miljontals invånare hungrar. Aidsepidemin sprider sig. Rättslösheten har satts i system.

Tsvangirai är den förre textil- och gruvarbetaren som blev sitt lands LO-ordförande och nu leder Zimbabwes oppositionsparti, MDC, Rörelsen för demokratisk förändring, bildad för tre år sedan. Det anses att MDC skulle ha vunnit parlamentsvalet i mars i fjol - om inte Mugabes hejdukar gripit till våld, hot och fusk.

Oppositionsledaren har genom åren stenats av president Mugabes politiska följeslagare, blivit beskjuten, nästan slängts ut från ett högt beläget fönster.

Jag träffade honom i Harare i november och ställde den självklara frågan:

Ni ska ställas inför rätta anklagad för att ha planerat att mörda Mugabe. I en bandad intervju sa ni att Mugabe bör elimineras?

- Allt vad vi i oppositionen gör kallas förräderi, svarade Tsvangi-rai. Landets rättegångsregler förhindrar mig att diskutera fallet i väntan på att det kommer upp.

Fälls ni kan straffet vara döden. Är ni rädd för ert liv?

- Den som ingår i oppositionen står öga mot öga med både psykisk och fysisk fara. Jag känner mera rädsla för hur vanligt folk har det ute på landsbygden.

Överväger ni att gå i landsflykt?

- Inte. Det vore ett strategiskt misstag. Det är här jag gör störst nytta.

Rättegången var öppen

Den marxistiska regimen har ännu inte helt lyckats korrumpera rättsväsendet och domaren beordrade att diplomater, journalister och personer ur allmänheten skulle släppas in.

Frikänns Tsvangirai är det en motgång för Mugabe och kan förebåda ett regimskifte.

Staffan Heimerson