Äldre man dog av smittat blod

NYHETER

VÄSTERÅS

En äldre, svårt sjuk man har avlidit på Västerås lasarett efter att ha fått en blodtransfusion som innehöll streptokockbakterier, rapporterar SVT:s regionala nyhetsprogram Tvärsnytt.

Blodet som mannen fick kom från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Det går inte att göra blodtransfusioner fullständigt riskfritt, säger Rut Norda, verksamhetschef vid blodcentralen i Uppsala, till TT.

Nu ska rutinerna vid blodcentralen ses över.

Ett sätt att minska riskerna är att genomföra kontrollodlingar på blodplättar eller trombocyter som det heter. I dag genomförs odlingar om trombocyterna ska lagras mer än fem dygn.

- Det förs diskussioner om det ska tas odlingar på trombocyter som ska lagras kortare tid, men det skulle innebära en stor kostnadsökning, säger Rut Norda.

Det var under blodtransfusionen som mannen blev plötsligt dålig. Trots att blodgivningen avbröts och att han fick intensivvård gick mannens liv inte att rädda. Han dog av blodförgiftning.

Västerås lasarett har anmält dödsfallet till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Det rör sig om den femte anmälningen av bakterier i blodkomponenter på tio år men det är det första kända fallet som lett till att patienten avlidit.

TT