93-åring dömd till fängelse för massaker

NYHETER

Friedrich Engel mördade 59 krigsfångar

Åklagarna yrkade på livstids fängelse för den 93-årige före detta SS-officeren Friedrich Engel. Men domstolen i Hamburg gick på en mildare linje.

Engel dömdes till sju års fängelse för 59 mord, och kan lämna fängelset som 100-åring.

Foto: Tysken Friedrich Engel, 93-årig före detta SS-man, dömdes på fredagen till sju års fängelse för krigsförbrytelser under andra världskriget.

I en av de sista rättegångarna som gäller brott under nazitiden i Tyskland, dömdes den före detta SS-officeren på för mord på 59 italienska fångar.

- Det var ett grymt och illegalt dödande, som Engel hjälpte till att åstadkomma, sade domaren Rolf Seedorf till AP.

Massakern vid ett bergspass i Italien var en hämnd för en att attack på en biosalong där fem tyska soldater dödats.

Åklagarna beskrev dödandet som exceptionellt grymt eftersom de italienska fångarna bands ihop i par och tvingades ut på en planka över en öppen grav där de sedan sköts.

Engel ledde vid tillfället en SS-enhet som spårade fiender till nazisterna i Genua-området. Han har erkänt att han godkänt listan på vilka fångar från som skulle skjutas och att han var närvarande vid massakern.

Han nekar däremot till att ha beordrat soldaterna att skjuta.

Men där går uppgifterna isär. Ett vittne har berättat att Engel vid ett tillfälle beordrade en löjtnant att skjuta en fånge som ännu inte avlidit av skotten.

Engels advokat, Udo Kneip, yrkade på att Engel skulle frikännas eftersom domstolen i Hamburg godkänt argument att liknande vedergällning inte uttryckligen var förbjuden under kriget.

Advokaten hävdade att fångarna dog en ”ärofylld död”.

Under rättegången som började den 7 maj har Engel, en grånad man som i dag går med hjälp av käpp, verkat oberörd.

I en intervju med AP har han sagt att de italienska partisanerna provocerat nazisterna med ”opålitliga, lömska attacker”. Till sitt försvar åberopar han en order från Adolf Hitler att vedergälla attacker mot tyska trupper i Italien.

Redan 1969 undersökte myndigheterna Engels roll i samband med avrättningen i Italien. Av okänd anledning lades fallet ner samma år.

Men en italiensk militärdomstol dömde honom i sin frånvaro 1999 till livstids fängelse för krigsförbrytelse i samband med totalt 246 dödsfall.

Italien tryckte på för att få till stånd en ny rättegång sedan tysk television förra året visat en dokumentär om Friedrich Engel som visade att han levt gott i Hamburg i decennier.

Frida Johansson