15-årig dansk student hittad död på Isle of Wight

NYHETER

Engelska polisen misstänker mord

1 av 4
Karta: Dino Stén

En 15-årig dansk flicka har hittats död på ön Isle of Wight i södra Storbritannien.

Flickan var på språkresa på ön som är populär bland skandinaviska ungdomar.

Polisen misstänker att hon har blivit mördad och varnar befolkningen på ön från att gå ut ensamma.

Flickans kropp hittades i ett skogsområde i Brading Down, nära Newport på ön Isle of Wight, vid elvatiden på tisdagskvällen. Polisen har identifierat 15-åringen som är från Själland, Danmark. Och den engelska polisen har, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau, bett danska Interpol att kontakta hennes anhöriga.

Isle of Wight är ett populärt resmål för skandinaviska ungdomar och flickan var sedan två veckor tillbaka på språkresa. Tidigare på dagen var hon och shoppade tillsammans med vänner. Men enligt BBC gick hon iväg för sig själv strax efter klockan tre, lokal tid.

Alan Betts vid polisen i Hampshire säger att flickan velat vara för sig själv och att hon skulle gå till det område där hon senare hittades död.

Hittades vid hundrastplats

På tisdagskvällen började 15-åringens kamrater undra var hon tagit vägen när hon inte kom till ett strandparty som planerat. Vännerna slog larm och sent på kvällen hittades den döda flickan av en sökpatrull.

Hon låg i en liten öppen yta vid ett promenadstråk som ofta används som rastplats för hundar. Polisen är ännu förtegen om hur flickan har dött. En rättsmedicinsk undersökning har genomförts, men några detaljer har inte lämnats.

En stor jakt efter mördaren har dragit igång. Över 30 poliser arbetar med fallet. Och polisen varnar nu alla på ön från att gå ensamma på ön som varit relativt förskonad från den här typen av mord.

- Det är väldigt ovanligt och vi tar det här mycket allvarligt och vi föreslår att folk ska hålla sig tillsammans med sina vänner och inte vandra i väg för sig själva, säger Alan Betts till BBC.

Samtidigt vädjar man till allmänheten om ledtrådar och vittnesuppgifter som kan leda till att mördaren grips.

Arrangören: "De som vill får åka hem"

Isle of Wight har länge varit ett av de stora resmålen för skandinaviska ungdomar på språkresa.

Flickan reste med det internationella företaget STS. Arrangören har cirka 300 ungdomar, varav ett 100-tal är svenskar, på ön och man försöker nu hjälpa dem att bearbeta det som hänt.

- Det är en oerhört tragisk händelse och vi är djupt chockade, säger Richard Lehmann, på STS, till aftonbladet.se.

- Samtliga elever informeras. Vi har två konfirmationsgrupper på ön och vi har bett om prästernas hjälp. Och vi får hjälp från den lokala polisens kristeam.

Ungdomarna är oroade och mår dåligt av det som hänt. Researrangören säger att alla som vill resa hem ska få göra det. Man har dessutom informerat föräldrarna så att de ska veta vad som hänt när deras barn ringer.

- Det är en otroligt tragisk situation där våra tankar går till flickan och hennes familj, säger Jesper Sjöström, vd för EF Språkresor, till aftonbladet.se.

Företaget har studenter från mer än tio länder på ön och de kommer fortsätta sina utbildningar som planerat.

- Stämningen är mycket god bland våra ungdomar. Vi har informerat studenterna och deras föräldrar och det finns ingen oro, säger han.

Den danska flickan reste inte med EF. Men Jesper Sjöström har valt att resa till Isle of Wight.

- Vi vill se till att de studenter som finns på ön, i den mån det behövs, får en möjlighet att tala med någon. Framförallt vill vi också se till att kommunikationen med föräldrarna är så bra som möjlig, säger han.

Susanna Vidlund, Mattias Lundell