76-åring avled efter brandattack

NYHETER

40-årig man anhållen för mord

1 av 2 | Foto: DRABBAT RADHUSOMRÅDE I det här radhusområdet i Karlsborg bor de två grannarna. "Alla pratar om det som hänt. Folk undrar vad som egentligen inträffat", säger en man från grannbyn. Ingen av de bråkande grannarna bor i nåt av husen på bilden.

KARLSBORG

Den 76-årige mannen som attackerades av sin granne har avlidit.

Den 40-årige grannen är nu anhållen för mord.

Efter en konflikt misstänks han ha hällt bensin över 76-åringen och tänt på.

De båda grannarna var sedan en tid osams. Polisen vill inte gå in på hur länge konflikten pågått eller vad den handlat om.

Platsen där de bodde är en liten by i Västergötland. I området, naturskönt beläget vid en sjö, finns såväl sommarhus som året runt-boende.

Vid lunchtid i går nådde grannfejden ett brutalt och tragiskt klimax. Den äldre mannen ska ha befunnit sig utomhus när grannen dök upp på hans tomt.

Enligt polisen skedde överfallet helt oprovocerat. Männen hade inte grälat med varandra då 40-åringen plötsligt gick till attack.

40-åringen lyckades på något sätt övermanna sin äldre granne. Om han gjorde det handgripligen eller med ett tillhygge vill polisen inte kommentera.

Därefter hällde han en stor mängd bensin över 76-åringen och tände på.

Kläderna fattade omedelbart eld.

Svårt skadad

När polis och ambulans kom till platsen fann de att 76-åringen var mycket illa skadad. Sjukvårdspersonalen beslutade omedelbart att skicka honom med ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Linköping - där landets främsta experter på brännskador arbetar. Flera av de svårast skadade offren i Göteborgsbranden 1998 vårdades i Linköping.

76-åringen vårdades på intensivvårdsavdelningen men hans liv kunde inte räddas.

Gav upp efter två timmar

Den 40-årige grannen flydde från brottsplatsen och jagades av ett stort polispådrag.

- Det var hundpatruller och flera polisbilar. I luften hade de en helikopter, berättar Lennart Blom, som körde förbi brottsplatsen en halvtimme efter dådet.

Två timmar senare gav 40-åringen upp.

- Han kom hit till receptionen och anmälde sig själv, säger Tomas Ahlgren vid Skövdepolisen.

"Alla pratar om detta"

Under eftermiddagen och kvällen förhördes 40-åringen. Han är nu anhållen misstänkt för mord.

– Han har uppgett att han var på den aktuella platsen och vi har inte anledning att söka efter någon annan, säger Jan Karlsson, kommissarie vid skövdepolisen.

Undrar vad som hänt

Förstämningen i bygden är stor.

- Alla pratar om det som hänt. Folk undrar vad som egentligen inträffat, säger Lennart Blom som bor i en grannby.

Enligt polisen har 40-åringen inga missbruksproblem.

- Så är det inte. Det handlar om en konflikt med grannen som fått oerhört tragiska följder, säger en polis till Aftonbladet.

Jens Kärrman, Hanna Blanksvärd