Uppgifter i morse: krig inom två veckor

NYHETER

LONDON

Ett krig mot Irak närmar sig – det kan utbryta redan om 10-14 dagar.

Enligt brittisk press är det troligt att FN röstar om en andra resolution som tillåter militära aktioner redan nästa vecka.

Det innebär att ett krig kan inledas i början av mars.

Foto: Enligt brittiska uppgifter kommer USA att anfalla Irak innan Hans Blix hinner lägga fram sin nästa rapporten från vapeninspektionerna den 14 mars.

Frankrike har begärt att Hans Blix och hans vapeninspektörer ska fått tid på sig till den 14 mars att presentera en fullständig rapport om massförstörelsevapen.

Men just nu är det sagt att inspektörerna ska presentera en rapport i fredag nästa vecka.

Brutit löften

I går hävdade också vapeninspektörerna att Irak hade brutit flera löften om att samarbeta i sökandet efter massförstörelsevapen.

De har inte fått intervjua vetenskapsmän utan att övervakare med bandspelare funnit med. Intervjuerna skulle ge dessa vetenskapsmän en möjlighet att antingen lämna uppgifter om var gömmor skulle kunna finnas – eller bevis på att de förstörts.

Uttalandet från vapeninspektörerna ökar också USA:s och Storbritanniens möjligheter att inleda militära aktioner eftersom Irak fortsätter att bryta överenskommelsen om att vapeninspektörerna ska ha full insyn.

Ny resolution

I dag hävdar flera brittiska media om att både USA och Storbritannien kan komma att försöka få till stånd en ny FN-resolution redan nästa vecka för att andra länder ska godkänna militära insatser.

Ett utkast ska läggas fram redan på måndag. Enligt Independent så diskuterade Bush och Balri detaljerna i ett 30 minuter långt telefonsamtal i onsdags kväll.

USAs utrikesminister Colin Powell sa igår:

- En resolution kommer att läggas fram inom kort.

The Times hävdar att det viktiga mötet i säkerhetsrådet kan komma att hållas någon gång mellan den 7 och 14 mars och då kommer medlemmarna att uppmanas att rösta för en resolution om militära aktioner eftersom Saddam har brutit mot FNs krav.

Texten i resolutionen kommer att bli kortfattad och kommer att förklara att Saddam Hussein inte har samarbetat. Därför ska den ursprungliga resolutionen med nummer 1441 tillämpas där det sägs att Irak kan drabbas av ”allvarliga konsekvenser” om den irakiske diktatorn inte samarbetar.

Saknar nödvändigt stöd

Men det finns ännu ingen majoritet bland de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet för en andra resolution om militära aktioner. Frankrike har hotat med ett veto.

Både USA och Storbritannien vill ha igenom en resolution och kommer att fortsätta arbeta för att det ska ske, påstår den brittiska pressen.

På onsdag kommer det brittiska underhuset att hålla en debatt efter att premiärminister Tony Blair har informerat parlamentsledamöterna dagen innan.

Det innebär att Blair tar nya steg mot att försöka få igenom ett beslut i Storbritannien om ett krig mot Saddam.

Turkiet ska inom kort också lämna ett uttalande om USA ska få tillstånd att använda sina baser i landet i utbyte mot ett utökat ekonomiskt stöd. USA vill använda baserna för angrepp mot Irak med trupper norrifrån.

Leif Kasvi