Publicerad:
Uppdaterad:

Fötterna ska sätta färg på Djurgården

Publicerad:
Uppdaterad:

Källström om bengaliska eldar, drömmen om Italien - och flytten till Stockholm

Kim Källström, årets hetaste nyförvärv i allsvenskan har hittat sin plats i Stockholm - vid Slottet.
Foto: Johanna Pettersson
Kim Källström, årets hetaste nyförvärv i allsvenskan har hittat sin plats i Stockholm - vid Slottet.

SLOTTET, STOCKHOLM. Allsvenskans saltaste nyförvärv kommer med mörka jeans, mörk dunväst, mörk huvtröja.

Skorna lyser illrött.

Som en markering - att här finns fötterna som ska avgöra guldstriden.

- Jag har flyttat hit för att vinna, säger Kim Källström, 19.

Vi kör det som det var bara, inget tjafs om var när hur och varför, vi vet alla att det handlar om allsvenskan nu, om premiärfeber, om fotboll i en serie som förvandlats till ett samtal på inte bara Busterfreak-läppar.

En tre kvart vid slottet - för bildernas skull.

En timme på fiket - för allt det nya i nya livet.

Kim Källström kostade Djurgården miljoner att lösa från rasande Häcken - men namnteckningen ses som en investering, i guld, allsvenskt guld.

Det pratades fotboll redan när du var här i vintras?

- Det var OS-kvartsfinal på tv, minusgrader ute... och ändå dök det upp 2 500 åskådare på en träningsmatch. Det var bengaliska eldar och fyrverkerier och sång hela matchen.

"Kongo-Kim är klassiskt"

...och du hade fått en egen ramsa. "Tjo och tjim, Kongo-Kim".

- Ja, ha, ha. Den är klassisk i laget redan faktiskt. Du hör ju själv hur det låter. Jag har fortfarande inte fått något riktigt grepp på vad den handlar om. Vi får väl se om dom fortsätter med den.

2000 gjorde du dig ett namn, säsongen efter fanns det proffsuppköpare på i stort sett varenda match. Du placerades i Arsenal, i Chelsea, i Ajax, i PSV, i Parma, i Heerenveen...

- Spekulationer är inte mitt bord. Jag tänkte inte så mycket på det om jag ska vara helt ärligt. Grejen är att du måste lyckas koppla bort allt sånt, annars är du illa ute.

Varför blev det Djurgården?

- Många faktorer spelade in. Träningen, intresset, själva spelsättet, truppen, ny miljö. Framför allt ville jag åt träningen.

...och så har du flyttat hemifrån. Vad sa mamma Ann när du flyttade?

- Hej då... ha, ha. Nä, det sas väl inte så mycket. Det var väl tråkigt, men hon var nog mest glad att jag inte flyttade ännu längre.

Hur har det funkat att bo själv?

- Det har fungerat jättebra. Nu får man sköta allt själv, det är ingen annan som gör det åt en. Man måste lära sig att arbeta i livet, så att man inte bara glider med. Du måste ta lite ansvar för dig själv. Slänger man saker på golvet så lär det ligga kvar när man kommer hem.

...annars snackas det ju redan om er unga Djurgårdare som nya glidargänget i stan...

- Gör det? Nja, det vete f-n... vilket jävla hån, alltså. Vi sliter ju hårt. Fördelen med vårt jobb är att vi ofta tränar på förmiddagen och sen är klara. Då finns det väl ingen anledning att inte njuta av livet och göra det man behagar sen? Det hade väl alla gjort.

"Inte alltid rätt ute"

Hur njuter man av livet i Stockholm?

- Gör det man tycker är roligt. Umgås med dom man gillar. Vissa gillar ju bowling, andra gillar att gå på stan, fika, titta på film, shoppa.

Du verkar gilla kläder?

- Ja, det gör jag. Absolut. Sedan är jag väl inte alltid rätt ute, men det är kul, helt klart. Det är något som har växt fram. Just nu är jag inne mycket på skjortor, jag som aldrig använt skjortor i hela mitt liv.

Vad är favoritkittet?

- Jeans, skjorta, skinnjacka.

Hade gjort som Ljungberg

Träningsoverall?

- Nej, för fan - det där har ändrats fullkomligt. Alla kommer klockrena till träningarna. Det är väl därifrån snacket om Brat-pack kommer, att alla tänker lite mer på vad de sätter på sig. Jag lägger en del på kläder i månaden, köper man en jacka sticker det ju iväg.

- Jag tycker att det är roligt att en sån som Ljungberg vågar sticka ut, det är roligt att titta på. Bor du i London och tjänar en massa pengar så skaffar du dig nog en skön klädstil - det hade jag gjort i alla fall.

De pengarna kanske kommer - målet är väl fortfarande att komma ut som proffs?

- Det är konstigt... vad då fortfarande? Jag är 19 år! Det är ju inte så att jag måste lägga av om ett par säsonger, jag har många, många år kvar. Jag tycker att den debatten är snedvriden, vill nån vara kvar i Sverige så kan de väl få vara det.

Du är lite trött på Zlatan/Källström-jämförelsen. Ni nämndes ofta ihop, men han har försvunnit till stora Ajax och du är kvar i Sverige.

- Vi är så olika spelare. Det är inga guld och gröna skogar för honom heller nu. Fast att han är så bra som han är så har han också fått problem ute... och det visar hur tufft det kan vara. Det känns skönt att kunna skaffa sig lite mer erfarenhet innan man tar steget.

Djurgården verkar tro att de har kvar dig i max två år.

- Jaa... kanske det. Det kan väl stämma. Det handlar om hur spelet fungerar, går det bra kan det gå fortare, annars kan det ta längre tid.

"Tänker inte på VM"

Hur bra blir ni i år?

- Vi kan bli riktigt bra. Titta på Hammarby i fjol, plötsligt stämde allt. Hermansson hängde in en massa kassar som ingen förväntat sig och de spelade bra när de väl behövde det. Du ska ha tur med skador, avstängningar... det är mycket som spelar in.

VM?

- Jag tänker inte så mycket på det. Det finns en chans att komma med, men den är liten. Det krävs ett underverk, fast jag hade aldrig räknat att spela VM när jag var 19 år.

Om vi möts igen om fem år, var i världen ses vi och vad har hänt med din karriär?

- Förhoppningsvis har det gått framåt. Kanske möts vi i ett litet varmare land. Om jag får drömma så... jag har alltid älskat Italien.

Källström tycker...

Flickvän? Nej...

Anders Burström

Publicerad:
Publicerad: