Klottrare åtalas för dråpförsök

NYHETER

Misshandlade 45-åring med träpåkar

STOCKHOLM

En av de tre klottrare som misstänks ha slagit en 45-årig man i Stockholm så illa med träpåkar att han fick svåra skallskador åtalades på onsdagen för dråpförsök.

De två andra ställs inför rätta för grov misshandel.

Det var den tredje juli som den 45-årige mannen fick syn på tre ungdomar som klottrade på bänkar i en park på Södermalm. Mannen blev irriterad och sade åt dem att sluta. 45-åringen tog fram ett multiverktyg med inbyggt knivblad. Han fällde upp bladet och visade kniven, men säger i förhör att han aldrig riktade den mot männen utan bara ville markera att han kunde försvara sig. Sedan tog mannen upp sin mobiltelefon och visade att han tänkte ringa polisen. De tre unga männen lämnade platsen och han gick efter dem en bit, men vände sedan och tänkte gå hem.

Tänkte skrämmas

I förhör säger de tre misstänkta männen att de då bestämde sig för att skrämmas. De beväpnade sig med träplankor från ett staket och hann snart ikapp 45-åringen.

- Målsäganden säger då när han ser dem komma med påkarna: "ska ni slå ihjäl mig nu?" berättar assistentåklagare Stephan Uttersköld.

Misshandeln inleddes med att den som pekats ut som ledande i hela händelseförloppet, en 23-åring, kastade en ölburk i ansiktet på mannen. Sedan försökte 23-åringen enligt åklagaren döda offret genom att med plankan rikta minst fyra kraftiga slag mot huvud och kropp, även när mannen låg på marken. 23-åringen åtalas för försök till dråp.

- Han har insett risken för att målsäganden skulle kunna dödas, men ändå fortsatt att slå. Han har varit likgiltig inför effekten av slagen, säger Stephan Uttersköld.

Skyller på varandra

De två andra unga männen, 22 och 20 år gamla, åtalas för grov misshandel. De ska ha varit med och slagit 45-åringen med varsin planka. Innan de flydde från platsen stal 22-åringen den skadade mannens mobiltelefon, varför han även åtalas för grov stöld, vilket han erkänt. De tre åtalade skyller på varandra. Den äldste säger att det var de två andra som stod för misshandeln och de två yngre säger att det var 23-åringen som ensam slog.

Den misshandlade 45-åringen vårdas fortfarande på Karolinska sjukhuset. Tidigare låg han i respirator, men nu är han vid medvetande och kan tala.

Daniel Persson/TT