Föräldrar höll dottern fånge

NYHETER

Efter två år lyckades hon rymma genom ett fönster

17-åringen hölls som fånge på sitt flickrum i två år.

Föräldrarna gav henne bara vatten, frukostflingor och vinäger.

När hon lyckades rymma vägde hon bara 40 kilo.

Flickan dök upp utsvulten och bräcklig på polisstationen i Sydney i Australien. Hon hade flytt från sina plågoandar genom att ta sig ut från ett fönster.

En kilometer på en timme

Det tog henne mer än en timme att ta sig den dryga kilometern till polisstation. En sträcka man i promenadfart går tio minuter.

Hon las omedelbart in på sjukhus och blev kvar i en dryg månad.

- Hon berättade att måltiderna bara bestod av frukostflingor doppade i vinäger eller vatten blandat med salt. Det enda hon någonsin såg fram emot var att få äta vanligt bröd, som hon då och då serverades, berättar en granne, för tidningen The Sun-Herald.

Det var under sommaren år 2000 som flickans mamma och styvpappa låste in sin dotter i hemmet i Sydney. Till grannar och bekanta sa föräldrarna att flickan bodde hos släktingar i delstaten Queensland.

Polisen vet ännu inte varför flickan hölls fången, men hon har alltid varit extremt hårt hållen av sina föräldrar.

Omtyckt av grannarna

- Julen innan hon blev inlåst postade hon handgjorda julkort i grannarnas brevlådor. Det var en underbar gest från en underbar flicka. Men när hennes mamma fick reda på vad dottern gjort blev hon tokig. När jag frågade hur hon kunde behandla sin egen dotter på det sättet svarade hon att jag skulle sköta mitt eget, säger en vännina till mamman till tidningen.

Familjen anmäld tidigare

Redan 1998 besökte de sociala myndigheterna familjen efter en anmälan mot föräldrarnas sätt att uppfostra sin dotter. Ett år senare kom ytterligare en anmälan och man besökte återigen familjen. Trots detta gjordes ingenting.

Den 40-årige mamman och den 51-årige styvpappan sitter nu häktade misstänkta för olaga frihetsberövande. Rättegången beräknas starta den 15 augusti.

Andreas Bjunér