Långa naglar gör dig sjuk

NYHETER

Händer sprider flest infektioner i vården

1 av 3 | Foto: HÅLLER DEM KORTA Kristina Bure, sjuksköterska på kirurgakuten vid Karolinska sjukhuset, har märkt att synen på handhygien ändrats. Sköterskor har både längre naglar och smycken. - Det var hårdare förr, vi fick inte ha nagellack. Egentligen borde jag inte ha klocka på mig heller, säger hon urskuldande.

LONDON

Långa naglar är farliga för hälsan, enligt amerikanska forskare.

De ger ofta förkylning.

I Sverige uppmanas redan sjuksköterskor att ha korta och omålade naglar.

Ett forskarlag vid universitetet i Georgia i USA har konstaterat att långa naglar drar till sig 90 procent av bakterierna som finns på en människas händer.

Därför är de en hälsofara.

Tvätta räcker inte

I undersökningen har forskarna också visat att trots att de med långa, eller lösa, naglar tvättar händerna noga finns bakterierna kvar.

I England har man nu krävt att de som arbetar inom sjukvården alltid ska hålla naglarna korta.

En talesman för sjukvårdsdepartementet säger till Daily Mirror:

Ger förkylning

- Man tror att de flesta tvättar sina händer ordentligt, men det är minst lika viktigt att hålla naglarna korta. En av de vanligaste orsakerna till att man smittas av förkylning är långa naglar.

På svenska sjukhus gäller sedan länge regeln att vårdpersonal ska ha korta, välskötta naglar utan nagellack. Nagelbanden ska vara hela.

Ta av smyckena

- Lösnaglar är absolut inte att rekommendera eftersom det är väldigt svårt att hålla rent, säger Agneta Sjögren, hygiensjuksköterska vid Huddinge sjukhus.

Men det slarvas.

Sköterskor bär ringar och armband, där bakterierna stortrivs. Under smyckena kan inte handspriten komma åt. Det är farligt, särskilt för patienter som är infektionskänsliga.

Smittar mest

- Det är våra händer som sprider de flesta infektionerna i vården, säger Inger Riesenfeld-Örn, hygienläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Där hålls handtvättarkampanjer för att påminna personalen.

- Jag tror att man glömt bort de grundläggande hygienaspekterna. Man har inte haft tillräcklig respekt för att bakterier kan sprida infektioner. Men det har blivit en väldig skillnad nu när man hittat resistenta bakterier, säger Inger Riesenfeld-Örn

Ett enda trasigt nagelband rymmer sex miljarder bakterier

Leif Kasvi