Det är klart att vi bryr oss om varandra

NYHETER

Ny forskning: Djur har ett avancerat känsloliv

Foto: inga egoister Flodhästar gillar inte orättvisor - och funderar mycket på det här med fair play. Låter det konstigt? Enligt biologen Marc Bekoff är det dags att inse att djur faktiskt har ett känsloliv som liknar det människor har. De kan exempelvis bli kära...

Att bete sig som ett djur är en finare komplimang än man kan tro.

Enligt ny forskning kan det innebära att man visar medkänsla och reagerar mot orättvisor.

- Hos många djur finns en känsla för fair play och ärlighet, säger biologen Marc Bekoff till vetenskapstidningen New Scientist.

Foto: Söta - och känsliga - Lemurer.

Med sin genomgång av nya och gamla forskarrön tillskriver Marc Bekoff djuren egenskaper och beteenden som låter som tagna ur en Disney-film.

De blir upprörda över orättvisor, hjälper varandra att hitta mat, blir generade när de gör bort sig och blir upp över huvudet förälskade.

- Naturen bygger inte alltid på en hänsynslös och självisk kamp för överlevnad. Det kan ju faktiskt också vara så att omtänksamhet och hänsynsfullhet ibland kan vara det bästa sättet att överleva, säger Marc Bekoff till New Scientist.

Vanligt med empati

I sin forskning vid Coloradouniversitetet i Boulder har den amerikanska biologen kommit till slutsatsen att vissa djurs känsloliv inte långt skiljer sig från människans.

Sedan tidigare är det känt att många djur har samma neurologiska strukturer och kemikalier i hjärnan som människan, men Marc Bekoff presenterar rön som tar tesen ett steg längre.

I en genomgång av olika amerikanska studier visar han att förmågan till empati bland djur än vanligare än forskare tidigare trott.

Där framgår att så skilda djur som valar, flodhästar och gnagare har möjlighet till inlevelseförmåga.

I den egna forskningen koncentrerar han sig på det sociala spelet i djurvärlden och anser att lekarna och umgänget hjälper dem att överleva.

Ärlighet varar längst

- Hos många djur finns en känsla för fair play och ärlighet. Utan detta skulle ett socialt samspel vara omöjligt och då skulle hela gruppen hamna i underläge i olika hotsituationer, menar Marc Berkoff.

Han hoppas att forskarna snart ska kunna använda sig av en teknik som jämför känslocentra i människans hjärna med hjärnaktiviteten hos andra däggdjur.

Barbro Börjesson, 61, författare och ägare till hundarna Tara och Volga, Långsele:

- Absolut. Mina hundar blir oroliga - den ena går undan och den andra blir fjäskig. Känslor och sinnesstämningar förmedlas mellan alla flockdjur och människor. Det är det relationen till våra husdjur handlar om.

Harry Kuusisto, 45, hantverkare

och reptilägare,

Sundbyberg:

- Nej, jag märker inget av att de påverkas av mina känslor. Det har med hjärnan att göra. Det är ganska logiskt - reptiler har inte speciellt stora hjärnor.

Marco Chin, 22, arbetslös med hunden Astor, Sundsvall:

- Ja, det tror jag. Om jag är orolig märker hunden det. Han märker när det är något på g. Den blir lite konstig om jag är konstig.

Daniel Westin, 21, byggare och ägare till katten Pricken, Upplands Väsby:

- Ja, det är klart han kan. Han kommer ju och tröstar mig då och då.

Fåfänga, hjälpsamma och kärleksfulla precis som vi

Johan Edgar