Alkohol är nyttigt - men inte för unga

NYHETER

Forskare: Vänta med första glaset

Alkohol kan vara bra för dig.

Men då måste du se till att vänta med första glaset.

I 34 år om du är man – i 55 år om du är kvinna.

Helnykterister med en längtan att börja dricka är nog de enda som blir riktigt glada av den stora epidemiologisk undersökning som brittiska forskare presenterat i dagarna. För de flesta andra är återhållsamhet fortfarande svaret om man hoppas på ett långt liv.

En forskningsgrupp vid universitetet i Cambridge har konstaterat att män över 34 och kvinnor över 55 mår bättre av att dricka än att låta bli. Om man dricker innan man nått den åldern gör alkoholen dock större skada än nytta.

- Alkohol skyddar mot kranskärlssjukdomar, men den fördelen finns inte för unga människor eftersom sjukdomarna är ovanliga bland unga, säger forskaren Ian White till New Scientist.

Stor studie

Han och hans kollegor har studerat statistiken. Man har samlat in data från mer än 250 studier som innefattar över 160 000 vuxna.

- Bland unga människor löper de som inte dricker minst risk, men för äldre människor löper de som inte dricker och de som dricker mycket en större risk än de som dricker i måttliga mängder, säger Ian White.

Slutsatsen är att ju äldre du är – desto säkrare är det att dricka. Den som vill hamna i kategorin över de som löper minst risk för dödliga skador bör dock hålla igen. Först vid 65 års ålder har man nått maxgränsen – knappt tre flasköl i veckan för kvinnor respektive mindre än åtta för män.

För de yngsta männen – mellan 16 och 24 – räcker det att dricka knappa 5 flasköl i veckan för att dödlighetsrisken ska öka med fem procent. Dödsfallen är dock sällan resultatet av alkoholrelaterade sjukdomar, oftast handlar det om dödsolyckor.

Mattias Lundell