DNA friade misstänkt för Bredängsmordet

NYHETER

Annan man häktad i sin frånvaro

Den 28-årige man som suttit häktad misstänkt för mordet i Bredäng i södra Stockholm har släppts. Mannens DNA stämde inte med blodet som påträffades vid brottsplatsen.

Nu jagas en annan man för mordet.

Enligt vad TT erfar koncentrerar sig polisen nu på en annan man som huvudmisstänkt för Bredängsmordet. Mannen anhölls i sin frånvaro redan under onsdagen.

Varken polis eller åklagare vill kommentera uppgifterna.

Det var vid lunchtid måndagen den 8 juli som en 31-årig man hittades död i sin bostad i Bredäng. Polisen slog fast att mannen blivit mördad tidigt på måndagsmorgonen. Teorin är att mannen överraskat en inbrottstjuv som tagit sig in genom ett öppet fönster.

Blod som hittades i närheten av brottsplatsen har kopplats till gärningsmannen. Vittnen hade sett en man lämna fastigheten vid tiden för mordet. Mannen cyklade, men ramlade och slog sig illa en bit bort från fastigheten. Kvar på platsen lämnade han en rejäl blodfläck.

DNA stämde inte

I mitten av förra veckan greps en 28-årig man och i fredags häktades han som skäligen misstänkt för mordet. Mannen hade bland annat ett stort sår i ansiktet.

På fredagen var det tänkt att åklagaren skulle komma med ny bevisning om häktningen skulle förlängas. Men när resultatet från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping släpptes mannen, skriver Dagens Nyheters nätupplaga. Mannens DNA stämde inte med blodet.

- Han var mycket lycklig. Han har ju hela tiden hävdat att DNA-analysen skulle fria honom, säger Åke Broné, 28-åringens advokat, till TT.

Nu kommer i stället 28-åringen att kräva skadestånd för den tid han suttit häktad.

- Ja, det här har ju påverkat honom och hans familj.

Kammaråklagare Börje Tulldahl säger till TT att misstankarna not mannen kvarstår fortfarande.

- Jag har inte skrivit av honom som misstänkt, men misstankegraden är väldig låg. Troligtvis kommer jag att avskriva honom snart.

Hetaste spåret

Att mannens DNA inte stämde med den blodfläck som hittades var ett rejält bakslag för polisen.

Blodfläcken är fortfarande det hetaste spåret för polisen.

- Blodet är till 99,99 procent bundet till gärningsmannen, säger Christer H Sjöblom, kriminalchef vid Söderortspolisen.

Enligt Sjöblom har polisen hela tiden arbetat förutsättningslöst även efter att 28-åringen gripits och så småningom häktats.

- Vi har jobbat på som om han inte fanns. Det finns ett antal tänkbara gärningsmän som stämmer in både på signalement och beteende som vi tittar på. Några av dem är extra intressanta.

TIDIGARE ARTIKLAR

Fredrik Gunér/TT