Hon slogs för sitt liv

NYHETER

Obduktionsfynden visar att Asrin blev mördad

Foto: Här sitter de anhållna Den 48-årige pappan och den 19-åriga lillasystern till Asrin Masifi sitter anhållna på Sollentunas polisstation, norr om Stockholm. Uppgifter från obduktionen stärker polisens misstankar för mord.

Asrin Masifi, 21, försökte ta sig ur strypsnaran.

Skador på hennes kropp visar att hon kämpade för sitt liv.

Polisen är i dag övertygad om att pappan och lillasystern ljuger. Fynd från obduktionen är de tyngsta bevisen.

Foto: Asrin Masifi dog den 26 april - 21 år gammal.

Klockan 20.34 den 26 april fick polisen larmet om att Asrin Masifi hittats död. När ambulansen och två polispatruller kom till familjens lägenhet i Märsta låg hennes livlösa kropp i ett sovrum.

En sjal satt fastknuten i ett lampfäste och det såg ut som hon hade hängt sig.

- När räddningspersonalen kom dit låg kroppen ned. Sjalen var avskuren eller avklippt, säger vice chefsåklagare Jan Axelsson.

Två avgörande punkter

Men efter obduktionen stod det klart att hon blivit mördad.

Aftonbladet har tagit del av uppgifter från rättsläkarens utlåtande. Två punkter är avgörande:

Asrin Masifis kropp hängde inte fritt vid dödsögonblicket. Det visar den så kallade snörfårans utseende. (Snörfåran är underhudsblödningar som bildas där snaran har klämt åt vid en strypningsdöd.)

Sjalen har inte orsakat hennes död. Då skulle märkena på halsen ha sett annorlunda ut. Om snaran är smal och hård, exempelvis om en livrem används, uppstår nämligen en tydlig snörfåra. Men om snaran är gjord av ett tygstycke blir snörfåran betydligt mer diffus i konturerna.

Åklagaren Jan Axelsson bekräftar uppgifterna:

- Rättsläkaren har gjort bedömningen, utifrån de skador som kvinnan uppvisar runt halsen, att sjalen inte har använts, säger han.

En av dem ljuger

Den 48-årige pappan och den 19-åriga lillasystern har berättat för polisen hur de plötsligt hittade Asrin Masifi död, hängande i taket med sjalen runt halsen.

Men rättsläkarens rapport visar att åtminstone en av dem ljuger.

Strypsnaran med sjalen måste ha arrangerats efter Asrins död.

- Hon kan inte ha hängt sig på det viset som påstås, säger Jan Axelsson.

Vid obduktionen upptäcktes också att Asrins kropp har mindre skador som visar att hon försökte ta sig ur snaran. Hon kämpade för att få luft.

Det stärker misstankarna om mord.

"Bara spekulationer"

Skadorna är dock bara indicier. Även personer som begår självmord försöker ofta instinktivt ta sig loss innan medvetslösheten inträder.

Thomas Olsson, pappans advokat, kräver nu att få läsa rättsläkarens utlåtande.

- Frågan är om påståendena har kunnat styrkas eller bara är spekulationer från rättsläkarens sida. Jag utgår från att åklagaren presenterar utlåtandet om det blir en häktningsförhandling, säger Thomas Olsson.

Pappan och lillasystern sitter fortfarande anhållna, misstänkta för mord respektive medhjälp till mord. De var ensamma med Asrin i lägenheten när hon dog, men hävdar i förhören att de inte befann sig i samma rum som hon.

Asrin Masifi var en framgångsrik högskolestudent. Hon läste data- och systemvetenskap på heltid samt kurdiska och en kvällskurs i rastänkandets historia.

Hon hade tidigare arbetat en period som programledare för SVT:s Mosaik.

Före mordet planerade hon att gifta sig med en 24-årig dataoperatör från Australien. Pappan ville hindra giftermålet.

- Det har varit en stark konflikt inom familjen som har tilltagit under veckorna före dödsfallet. Orsaken till konflikten synes vara flickans planer på att gifta sig med pojkvännen, säger Jan Axelsson.

Misstanke mot pappan

Den 5 juli förhördes pojkvännen av polisen och berättade om pappans agerande.

I dag väntas åklagaren lämna in häktningsframställningar till Sollentuna tingsrätt. Enligt vad Aftonbladet erfar är misstankarna mot pappan starkare än mot lillasystern.

- Det är fler frågetecken kring systerns inblandning, medger Jan Axelsson.

Andreas Harne