IB pekade ut Jan Guillou som terrorist

Publicerad:
Uppdaterad:

Agent lämnade falska anklagelser till riksdagen

1 av 4

Riksdagens försvarsutskott fick höra att Jan Guillou var en aktiv terrorist som planerade attentat mot judiska mål med hjälp av nynazister.

De falska anklagelserna kom från IB-agenten Gunnar Ekberg.

- Politikerna köpte hans uppgifter rakt av, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, till Aftonbladet.

I dag presenterar Ulf Bjereld sin rapport "Övervakningen av den svenska Palestinarörelsen 1965-1980" i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I rapporten avslöjas bland annat hur IB-agenten Gunnar Ekberg utmålat journalisterna Jan Guillou och Göran Rosenberg som aktiva terrorister.

Riksdagens försvarsutskott sammanfattade Gunnar Ekbergs infiltrationsverksamhet i ett betänkande 1973 för att visa hur samhällsnyttig den var.

Planer på sabotage

Bland annat lämnade Gunnar Ekberg dessa falska uppgifter till politikerna:

Under ett restaurangbesök 1971 diskuterade Jan Guillou tillsammans med andra Palestinaaktivister hur man kunde utbilda svenskar och araber för sabotage mot judiska institutioner i Sverige.

Bland annat ska det ha gällt en judisk barnkoloni utanför Stockholm.

Träningslägret skulle förläggas på den plats - "Björnidet" - där Assar Oredsson, ordförande för nazistiska Nordiska rikspartiet, hade sitt sommarställe.

Jan Guillou och Göran Rosenberg mätte avståndet mellan vissa pelare på Lod Airport i Israel som förberedelser till terrordåd.

"Rena skrönor"

- Gunnar Ekberg presenterade rena skrönor för försvarspolitikerna, som köpte hans uppgifter rakt av utan att ifrågasätta, säger Ulf Bjereld.

- Trots att Säpo legat och lurpassat i buskarna kring Björnidet utan att hitta något som styrkte misstankarna, framförde politikerna uppgifterna som sanningar två år senare.

I tre månader har Ulf Bjereld på heltid gått igenom arkiven.

- Jag är förvånad över taffligheten i övervakningen, säger han.

Aftonbladet var i natt i kontakt med den utpekade tidigare IB-agenten Gunnar Ekberg.

"Inget nytt"

- Vad jag förstår har han ingenting nytt att komma med. Men jag vill läsa debattartikeln i lugn och ro innan jag kommenterar vidare, säger han.

Aftonbladet sökte i natt Jan Guillou och Göran Rosenberg förgäves för en kommentar.

Johan Edgar

Publicerad: