Nyheter

IB pekade ut Jan Guillou som terrorist

NYHETER

Agent lämnade falska anklagelser till riksdagen

Riksdagens försvarsutskott fick höra att Jan Guillou var en aktiv terrorist som planerade attentat mot judiska mål med hjälp av nynazister.

De falska anklagelserna kom från IB-agenten Gunnar Ekberg.

- Politikerna köpte hans uppgifter rakt av, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, till Aftonbladet.

I dag presenterar Ulf Bjereld sin rapport "Övervakningen av den svenska Palestinarörelsen 1965-1980" i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I rapporten avslöjas bland annat hur IB-agenten Gunnar Ekberg utmålat journalisterna Jan Guillou och Göran Rosenberg som aktiva terrorister.

Riksdagens försvarsutskott sammanfattade Gunnar Ekbergs infiltrationsverksamhet i ett betänkande 1973 för att visa hur samhällsnyttig den var.

Planer på sabotage

Bland annat lämnade Gunnar Ekberg dessa falska uppgifter till politikerna:

Under ett restaurangbesök 1971 diskuterade Jan Guillou tillsammans med andra Palestinaaktivister hur man kunde utbilda svenskar och araber för sabotage mot judiska institutioner i Sverige.

Bland annat ska det ha gällt en judisk barnkoloni utanför Stockholm.

Träningslägret skulle förläggas på den plats - "Björnidet" - där Assar Oredsson, ordförande för nazistiska Nordiska rikspartiet, hade sitt sommarställe.

Jan Guillou och Göran Rosenberg mätte avståndet mellan vissa pelare på Lod Airport i Israel som förberedelser till terrordåd.

"Rena skrönor"

- Gunnar Ekberg presenterade rena skrönor för försvarspolitikerna, som köpte hans uppgifter rakt av utan att ifrågasätta, säger Ulf Bjereld.

- Trots att Säpo legat och lurpassat i buskarna kring Björnidet utan att hitta något som styrkte misstankarna, framförde politikerna uppgifterna som sanningar två år senare.

I tre månader har Ulf Bjereld på heltid gått igenom arkiven.

- Jag är förvånad över taffligheten i övervakningen, säger han.

Aftonbladet var i natt i kontakt med den utpekade tidigare IB-agenten Gunnar Ekberg.

"Inget nytt"

- Vad jag förstår har han ingenting nytt att komma med. Men jag vill läsa debattartikeln i lugn och ro innan jag kommenterar vidare, säger han.

Aftonbladet sökte i natt Jan Guillou och Göran Rosenberg förgäves för en kommentar.

Johan Edgar

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter