Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Stefans liv rasade när dottern dödades i terrordådet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

NYHETER

Elvaåriga dottern dödades av terroristen Rakhmat Akilov.

Pappa Stefan pekar på säkerhetsbristerna som gjorde det möjligt.

Och drömmer om barn för att försöka gå vidare och kunna leva igen.

Ett fruktansvärt dygn efter terrorattacken på Drottninggatan fick Ebba Stefansdotter Åkerlunds pappa beskedet han fasade för: hans elvaåriga dotter var död, trots att sjukhuset meddelat att inga barn ska ha förolyckats.

Då rasade hans värld, och det är en krossad man som håller i dagens sommarprat, med alla sår fullt exponerade. Dottern var hans allt, han hade haft lyxen att sluta jobba för att ägna hela pappaveckorna åt henne. Nu är varje dag värdelös. Han kämpar mot sömnlöshet men kan knappt ta sig ur sängen och varvar ensamheten i lägenheten med att sitta vid hennes grav 200 meter från bostaden. Hemma är allt som det var dagen då Ebba dödades: hennes kläder och leksaker ligger som då. De kärlekslappar hon alltid gömde runtom i lägenheten inför veckorna hon bodde hos sin mamma har han satt upp på en vägg som ett kärleksaltare.


Större delen av sommarpratet är tröstlös sorg varvad med musik från begravningen. Det blir gastkramande privat, nästan övermäktigt. Men har man läst de hårda nyhetstexterna om terrordådet och terroristens ord är det inte mer än logiskt att följa med in på flickrummet hos det yngsta av de fem offren och lyssna på en pappa som vill berätta.


Mot slutet får vi lyssnare äntligen andas när han höjer blicken ur sorgen och riktar kritik mot statens bristande hjälp till terroroffer och deras anhöriga, att jämföra med franska miljonbidrag till bland annat terapi efter dåden i Paris 2015. Han pekar också på betonghindren på Drottninggatan som inte på långa vägar kunde stoppa en lastbil och att de byttes ut först ett helt år efter dådet. En ilska som förhoppningsvis blir konstruktiv.

Själv har han startat en stiftelse för att hylla sin dotter och fått en drivkraft att ta sig ur sängen. Han drömmer om en partner och fler barn för att få hjälp att leva ett liv igen.

Det unnar man honom, intensivt.

Sommar sänds i P1 klockan 13 och finns på Sveriges radios hemsida och app från klockan 07.

I morgon pratar Elin Olofsson, författare.


Publicerad:

LÄS VIDARE