Här ger Ica bort gammal frukt – till bönderna under krisen

Sommarens torra väder har slagit hårt mot svenskt lantbruk.

För att stötta bönder som har svårt att utfodra sina djur har nu Ica Kvantum i Ystad bestämt sig för att ge bort frukt och grönt.

– Djuren och bönderna behöver det här, säger butikschefen Christian Olofsson.

Det torra och regnfattiga klimatet den här sommaren har satt svenska bönder i en svår situation – fodret räcker inte till djuren.

Så när en medarbetare på Ica Kvantum i Ystad i helgen kom på en idé för att stötta lokala bönder var inte butikschefen Christian Olofsson sen att säga ja.

Ger bort frukt och grönt

Därför erbjuder nu butiken bönder i området att komma och hämta frukt och grönsaker som ändå ska slängas för att ge som foder till djuren, skriver Ystads allehanda.

– Krisen just nu är väldigt akut och det handlar ju om ett kretslopp. En del av vår idé på Ica Kvantum är att ha lokala, svenska varor och får inte djuren mat så kan bönderna inte leverera kött till våra butiker. Då blir ingen nöjd, säger butikschefen Christian Olofsson.

Ica-handlaren: Uppmanar fler att hänga på

Initiativet har fått en hel del positiv respons och en bonde ska komma och hämta frukt och grönt under måndagseftermiddagen. Just nu vet inte Christian hur många fler som kommer att utnyttja erbjudandet, men han hoppas att affären och lokala lantbrukare ska kunna stötta varandra.

– Det har varit odelat positiva reaktioner. Det känns kanon att bidra med det lilla vi kan bidra med, säger Christian och fortsätter:

– Jag uppmanar alla andra matbutiker att hänga på det här.

Foderhjälpen på Facebook

Ica Kvantums initiativ i Ystad är inte den enda reaktion som kommit på den svåra situation som svenska lantbrukare befinner sig i just nu. Det har till exempel även startats en grupp på Facebook som heter Foderhjälpen 2018.

Gruppens syfte är att stötta lantbrukare och hjälpas åt att ge alla djur foder under sommaren.

”Ju fler vi är ju större chans att någon slipper slakta på grund av foderbrist!”, står det i gruppens beskrivning.

Flera kommuner stöttar med gräs

Flera kommuner har även tagit initiativ att hjälpa lantbrukare genom att låta dem klippa kommunens grönytor. Bland annat har till exempel Svalövs kommuns nu gått ut med just ett sådant erbjudande.

– De djurhållare som vill klippa gräs på kommunal mark kontaktar oss så hittar vi en lösning, säger Mats Dahlberg, samhällsbyggnadschef i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att om vi kan hjälpa den största näringen som finns i kommunen, så ska vi självklart göra det. Viktigt att djur besättningar får tillgång till foder i denna svåra tid som uppstått på grund av torkan, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Zielinski (S).

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN